Аз съм от хората, които смятат, че винаги има какво да научат... при това много. А що се отнася до родителството, бих се върнала направо в първи клас. Не за друго, а защото смятам, че с децата всяка минута е различна и независимо дали имаме 1, 2 или 3 деца, винаги изниква ситуация, която не познаваме, не разбираме и не знаем как да се справим с нея.

Живеем във време, в което няколко ключови думи в търсачката на Google ще ти обяснят как да родиш, как да кърмиш, как да възпиташ детето си и как да си отгледаш внуците. Странно. Изглежда, че глобалният, дигитализиран свят със своите бързи темпове на развитие малко ни е забавил. В един по-идеален свят ние щяхме да знаем как да се вълзползваме от титаничния обем инфомация, който всяка минута се намира в джоба ни, така че да ни бъде само и единствено от полза. Но реалността показва, че просто сме се отпуснали. Мислим по-малко, по-рядко и не търсим истински решения, защото знаем, че интернет крие всички отговори. Нима?

За да разберете какво имам предвид, ще ви разкажа за първата нощ, след като се роди синът ми Алекс. Само няколко часа след раждането ревливото ми бебче разгърна пълния си потенциал и озвучи цялата болница с толкова високи децибели, че ако беше оперен певец, щеше да счупи всички прозорци в сградата. Аз аз изчерпах идеите си как да го успокоя още в първите 5 минути. Мъникът имаше нужда от смяна на памперс късно през нощта, в стаята ни нямаше никой и аз трябваше да се справя сама. Кой да ми каже да не купувам пижамки, които се закопчават на гърба?! До този момент не бях държала толкова малко бебе в ръце. В продължение на няколко безкрайно дълги минути аз и моят син се гледахме в очите и плакахме. Той, защото е изцапан до ушите, а аз, защото умирам от страх да обърна крехкото му телце, за да го преоблека.

Снимка: личен архив

Всяка майка има подобна история, която да сподели. Моята майка - също, както и баба ми и така нататък. Въпросът, който не ми дава мира, обаче, е защо не бях подготвена за тази кошмарна първа вечер? Бях изчела всичката налична информация за отглеждане на новородени и се чувствах готова да мина майчинския тест с отличен резултат. И колкото повече разсъждавам, толкова повече стигам до едно единствено заключение: толкова много и разнопосочна информация, комбинирана с несъвършения факт, че не винаги знаем какво точно и защо търсим и четем в интернет може най-много да ни... обърка. И тук стигаме до същинския въпрос на днешната тема - ние ли си знаем най-добре, Google знае ли всичко или наистина имаме нужда от училище за родители?  

Напоследък училищата за родители стават все по-популярни. Както разбрахте от моя разказ - определено има защо. Да започнем с това, че училището за родители е подходящо за хора, които нямат опит с новородени и малки деца и им предстои да стигнат до този невероятен етап от живота си. Лично според мен най-логично е подобно училище да се посещава и от двамата родители, особено предвид тенденцията татковците все повече да се включват наравно в грижите за бебето. Има различни форми на училища за родители - платени и безплатни, цели курсове и отделни лекции. Но какво реално можем да научим там?

Обикновено лекциите започват преди раждането. Ако слушаме внимателно ще бъдем значително по-спокойни по време на родилния процес, тъй като знаем какво да очакваме и как да реагираме правилно. Подобни лекции можем да намерим в болницата, в която сме решили да раждаме. В повечето случаи те са безплатни. Хубавото и най-ценно е, че в училището ще получим много важна информация от опитни акушери и неонатолози, на които да зададем въпросите, които най-много ни интересуват. Освен това по време на тези лекции ще се научим на полезни техники за натурално обезболяване на контракциите като правилно дишане, заемане на определени пози и т.н.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

От неонатолозите пък може да се научи как се къпе и преоблича бебето (щеще да ми е безкрайно полезно в онази първа нощ), как да се кърми правилно, как да пазим обострените сетива на новороденото в първите седмици след раждането и куп други полезни неща.

Разбира се има и училища, които обхващат етапа на ранното детско развитие. Там също можем да си набавим много важна информация от психолози и педиатри. Аз лично планирам в най-скоро време да посетя училище за родители по първа помощ. Мисля, че за всички родители е от първостепенна важност да можем да реагираме в животозастрашаващи ситуации. Ако детето се задави, спре да диша, изгори се или пък се нагълта с вода е много важно да запазим спокойствие и да реагираме по правилния начин. Вярно, никой не тръгва с идеята, че ще му се случи нещо подобно, но винаги е добре да се чувстваме уверени и подготвени. Все пак пожелавам никога да не ни се налага да използваме на практика наученото в такъв курс.

В крайна сметка, благодарение на подобни училища, всеки един от нас би могъл много по-подготвено да навлезе в света на родителството без да се страхува, че ще "стъпи накриво" в определена ситуация. Има обаче още една причина, заради която вярвам, че тези училища са много важни и биха били полезни на всеки един настоящ или бъдещ родител - социалната среда, която ни събира с хора, които по същото време преминават през същите проблеми и ситуации. Не знам за вас, но за мен е важно да знам, че не съм сама. А опитът, било то личен или чужд, е най-добрият учител.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Въпреки всичко казано дотук, у нас училищата за родители все още си проправят път и не са широко разпространени. Извън болниците, чстните курсове и лекции в повечето случаи са пллатени. Ето защо бих искала да ви предложа алтернатива, която да е достъпна за всички. Отидете на бар! Или в кафе.. или където ви е приятно и се чувствате комфортно. Социалните мрежи ни позволяват да създаваме какви ли не групи и да се събираме с хора от всякакви вфери. Защо да не го приложим и тук? Организирайте група за млади и бъдещи родители и се събирайте на приятно място, къето да обменяте опит. С момичетата от нашата група използваме тези срещи, разбира се, за да си говорим за децата. Понякога каним лектори, които да говорят по някоя тема, която ни вълнува като родители. Уверявам ви, че повечето специалисти с радост ще отделят един час от времето си, за да ви бъдат полезни.

Да, всеки родител знае най-добре как да се грижи за детето си. И да - Google е събрал цялата информация на света, което е супер, стига да знаем как правилно да я използваме без да се омотаваме като пиле в кълчища. Но когато говорим за деца, всички винаги имаме да учим още много и защо да не го направим отговорно и със смисъл?