Обожавам лятото и топлото време. Изгрее ли слънце и стане ли над 20 градуса изобщо не ни търсете у дома. Това му е хубавото на лятото! Можем да прекараме цял ден навън, а децата да се радват на безгрижни игри, докато слънцето не залезе. Въпросът е, обаче, че все по-малко деца могат да се похвалят, че прекарват по цяло лято на село, където тичат свободни сред аромата на окосена трева. И тук идва вечният летен въпрос за всяка майка: Какво да правим с децата в града по време на лятната ваканция? Ето няколко идеи от мен, които ние с малчуганите задължително ще пробваме през топлите месеци.

Летни игри

Първото ни предложение е игра, особено подходяща за летните горещини, когато морето е далеч, а ние се чудим как да разхладим палавниците. Решението е просто, много забавно и се нарича водна пинята. Предполагам се сещате как се играе - обличаме банските, взимаме пъстроцветен балон и го пълним с вода почти до пръсване. След това завързваме балона нависоко за някое дърво. Децата се нареждат в редица и всяко хлапе има право на един удар, с който да спука балона с помощта на пръчка. Този, който успее да спука пинятата, печели... поне един разхлаждащ душ.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Друга водна забава, подходяща за градските паркове и градини, е рисуването с балони. Трябват ни няколко балона, кадастрон и водни боички. Застопоряваме кадастрона на подходящо дърво. Пълним балончетата с различни цветове боички, разредени с малко вода. И забавата започва - децата стрелят по бялото платно с балоните, които се превръщат в красиви и разнообразни петна. Накрая се получава красиво платно-шедьовър, което е чудесен подарък за баба, която винаги ще оцени изкуството на малките художници.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, ако не ви се мокри, винаги можете да си нарисувате популярната игра "Туистър" с цветни тебешири на асфалта пред блока. Събирате децата и прескачането започва. Само не забравяйте да си изберете обективен съдия, за да няма сърдити накрая.

Къде да заведем децата през лятото?

Всички знаем, че децата обичат кукли. Особено момичетата. Това лято планирам да заведа моите принцеси в Софийския музей на куклите. Там може да се види завидната колекция от 3000 кукли. Освен това музеят разполага и с "Творилница", където малчуганите могат сами да си направят кукли и сувенири каквито въображението им пожелае. Музеят се намира в центъра на София, в 100-годишна аристократична къща - паметник на архитектурата, което прави преживяването още по-привлекателно.

Снимка: arthouse-kuklite.com

А ето и една чудесна спортна инициатива за неуморимите хлапета. Спортна школа "София" е структура за безплатно обучение в различни видове спорт. Добре дошли са всички деца на възраст от 5 г. до 18 г., които имат желание да се занимават със спорт в свободното си време, а през лятото то е в изобилие. Всяко дете може да намери спорт, който му допада и иска да практикува. Сред тях са баскетбол, художествена гимнастика, плуване, бадминтон, спортна гимнастика, волейбол, лека атлетика, футбол, хандбал.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Е, това ще правим ние през лятото. Ще се радвам да споделите и вашите идеи за летни игри и места, които да посетим с децата. До скоро!