Американски педиатри призоваха родителите на малки деца да задраскат от списъците с подаръци интерактивните дигитални игри и мобилни приложения.

Таблетите, смартфоните и електронните играчки, точно като телевизорите, пречат на креативните занимания и взаимодействие с възрастните, а те са много важни за развитието на детето, се казва в доклад на Американската академия по педиатрия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Деца под две години въобще не трябва да остават пред екрани, а от две до пет години - само по един час на ден. По-големите могат да играят на компютри и телефони, но това трябва да става под надзора на родителя.

Играта трябва да е внимателно подбрана. Една проста играчка може да се окаже по-подходяща от скъпите и високотехнологични разработки.

"Физическите играчки и книги подпомагат топлотата и обогатяват вербалното общуване на детето с родителя или възпитателя, а дигиталните играчки всъщност препятстват това общуване", каза един от авторите на доклада д-р Алън Мендълсън от Нюйоркския университет.

Дигиталните игри са полезни, когато родителят учи и съветва детето как да играе. Същото важи и за телевизора - възрастният трябва да обсъжда видяното и да избира програмата заедно с детето.