Темата за кърменето е важно и актуално изследователско поле в областта на педиатрията и грижата за майките и бебетата. За някои жени "дълго кърмене" е достигането на четвъртия месец, в който количеството кърма започва да се регулира и гърдите не изглеждат така напрегнати. Други смятат, че бебето трябва да суче, докато в гърдите има мляко. Истината е някъде по средата. В случай, че бебето бива захранвано с изкуствена храна на 6-месечна възраст, нощем кърменето може да продължи спокойно поне до година, а някои жени предпочитат да следват природата си и да хранят с кърма детето, докато могат. Какъвто и кърмачески период да избере майката, добре е да знае какви са предимствата на дългото кърмене:

Имунната защита е най-големият бонус от кърменето. Във всеки етап от кърмаческите нужди майчиното мляко предоставя на бебето антитела и витамини, които укрепват имунната му система и го предпазват от инфекции и болести. Науката твърди, че кърмените дълго бебета са по-здрави, без значение дали боледуват като деца по-често от вирусни инфекции. Тук под здраве се има предвид развитието на хронични заболявания и тежки усложнения от инфекциозен характер.

Макар и степента на интелект да се асоциира повече с нивата на свободния тироксин (Т4) в кръвта на майката, изхождащ от работата на щитовидните хормони някои изследвания показват, че кърменето може да се свърже с по-добро когнитивно развитие и с по-висок интелект при децата.

Майчиното мляко съдържа всички необходими хранителни вещества за растежа на бебето и е перфектно съобразено с неговите нужди. Нито едно адаптирано мляко не може да прецезира до такава степен индивидуалните нужди на вашето дете. Физиологичната хранителна течност по генетичен, хормонален и кръвен път обменя информация с биохимичните процеси на бебето още през третия триместър на бременността и със сигурност това, което вашата кърма съдържа и тази, на друга жена, която ражда по същото време с вас, има известна разлика. Донорството на кърма, било то през банка или чрез ползване на дойка е хуманен и благороден жест, който не променя генетичния код на детето, но може да промени чревния микробиом, както и ензимите в слюнката на бебето да предаде специфична информация за конкретните му хранителни нужди и гърдите да променят дискретно състава на кърмата.

Майчини неволи

Дългото кърмене е полезно за детето, но е истинско предизвикателство за майката. То може да има физически и емоционални последици и да предизвика умора и стрес. А и след четвъртия месец помпите стават трудно приложими, тъй като количеството кърма започва да се регулира според нуждите на бебето и изцеждането е добре да става мануално - метод, който много жени се страхуват да прилагат.

Когато кърменето продължи дълго, детето може да изпита адаптационни затруднения в социален аспект и физическото отделяне от майчината грижа да се превърне в истинско предизвикателство. Най-често това се проявява, когато детето трябва да постъпи в ясла или в детска градина и откъсването от майката се превръща в агония и за двамата.

В България Педиатричната асоциация препоръчва кърменето поне до шестия месец и след това допълнително (нощно) кърмене до поне година. Всичко след този период се оценява индивидуално, но по правило, ако жената има достатъчно кърма, а детето - желание, няма никакви здравни вреди кърменето да продължи дотолкова, колкото е необходимо. Даже напротив, майчината гърда и кърмата са най-добрия начин за осъществяване на емоционален комфорт на детето, докато то преминава през бурните етапи на неврологичното развитие.

Реклама след 7-ми параграф

Реклама след 7-ми параграф

Митове за кърменето

Има множество митове и заблуждения по отношение на кърменето, които могат да предизвикат ненужен стрес и неверни очаквания у майките.

Мит 1. Кърменето не е достатъчно пълноценна храна за бебето след 6-ия месец.

Майчиното мляко предоставя всички необходими хранителни вещества за бебето през първите шест месеца на живот, включително белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини. Когато детето се захрани с изкуствена храна, ензимите в слюнката му "дава" информация от какви допълнителни елементи се нуждае бебето и кърмата компенсира дефицитите на изкуствената храна.

Мит 2. Ако сте болна, трябва да прекратите кърменето.

В повечето случаи, дори когато майката е болна, кърменето може да продължи. Фактът, че майката развива антитела, може дори да помогне на бебето да се защити от инфекции. Разбира се, има списък с медикаменти, чийто активни съставки преминават през кърмата и е редно при създала се здравословна ситуация, майката да се консултира със специалист.

Мит 3. Децата трябва да се хранят на точно определен интервал.

Кърменето се базира на динамичен процес, който се адаптира към нуждите на бебето. Децата сами регулират количеството и честотата на хранене. От майката се изисква да осъществи "доставката".

Мит 4. Ако бебето се храни прекалено често, майката няма да има достатъчно мляко.

Честотата на кърменето не е показател за недостиг на мляко. Точно обратното - стимулирането на кърдите чрез специфичната техника на сучене прави така, че гърдите да произвеждат точното количество мляко за всеки момент и интензивност.

Мит 5. Само майките с големи гърди могат да кърмят успешно.

Големината на гърдите не определя способността на жена да кърми. По-важни са майчината настойчивост, настройка и правилната техника на кърмене.

Мит 6. Кърменето трябва да бъде болезнено.

Макар да може да има моменти на дискомфорт, кърменето не би трябвало да боли. Болка по време на кърмене може да бъде признак за проблеми с техниката на кърмене и е важно да се консултирате с лактационен консултант за помощ.

Мит 7. След шестия месеца майчиното мляко няма вече стойност.

Майчиното мляко продължава да бъде важно и след шестия месец, предоставяйки хранителни и имунни предимства.

Мит 8. Ако кърменето не се получи в първите дни, няма да успеете.

Кърменето може да започне със закъснение и да изисква търпение и подкрепа. Дори бебето да пропусне първата си доза кърма и коластра, коластрата продължава да предоставя всякакви вещества от първа необходимост.

За да кърмите успешно и дълго, трябва да приемете, че неизбежно ще има моменти на уклончивост, страх, притеснения или умора. Нищо не е на всяка цена. Ако усетите, че не можете да продължите повече, не бива чувството ви за вина да попречи да обърнете внимание на собствения си комфорт и здраве. В крайна сметка малкото дете ще има нужда от вас за дълги години и е несериозно да се държите на ръба на възможностите си и да се лишавате от ценен сън, лично време и социални контакти.