Последната ми среща с Цвета Евтимова беше пред телевизора. Цвети е телевизионен водещ, последвала стъпките на майка си - Деяна Данаилова-Станилова. Започва като стажант, по-късно става и лице на формата "Телевизионно бебе". Минава през редакция "Новини", а след това се захваща и със спортното предаване "Център". И там някъде й загубих следите. Днес обаче с Цвети се срещаме отново, за да ни разкаже какво е свършила през това време. А то не е малко и скоро всички ще можем отново да се радваме на усмихнатото й лице. От следващия понеделник Цвети ще споделя опит, мнения и идеи за бременни и майки в поредицата "Fab Mama". 

Здравей, Цвети! Отдавна не сме те виждали на телевизионния екран. Къде се загуби?

Здравейте! През 2010 година се омъжих на приказна сватба в София. Не беше голяма, но пък успяхме да съберем цялото ни семейство, което е разпръснато по света, и това беше най-хубавото. Едва няколко месеца по-късно заминах да живея във Франция при съпруга ми Илиян. Отдадох се на сбъдването на голямата ми мечта, а именно да създам семейство с човека, когото обичам. Ситуацията също го наложи, тъй като той играеше баскетбол там и аз съвсем естествено се преместих при него. Така и започна моето приключение в света на майчинството. През юли 2011 година се роди нашето първо дете - Александър. Почти две години по-късно, през юли 2013 г., се появи и Виктория, а 3 години по-късно към отбора се присъедини Илиана, която е родена през септември 2016 г. Истината е, че в последните години се занимавам със смяна на памперси, захранване и опити да възпитам добре трите ни деца и това ме прави невероятно щастлива. Когато имам време, обожавам и да плета. Научих се от YouTube и се оказа, че много ми харесва. Гордостта ми е едно одеялце, което изплетох за Вики преди да се роди. Още си го пазя.

Снимка: Александър Кацев

Липсва ли ти телевизията?

Не крия, че ми липсва. Винаги съм обичала работата си и тя ми е доставяла огромно удоволствие. Но не ме разбирайте погрешно. Имах нужда от тази пауза и съм щастлива, че имах възможността да се съсредоточа изцяло върху грижите за семейството ми.

Сигурно си гледала филма "Моята голяма, луда, гръцка сватба". Ти обаче по-скоро си част от "Моето голямо, лудо, спортно семейство". Разкажи ни повече за тях?

Ха, това определение много точно ни описва! Ние сме петима (поне засега) - мама Цвети, тати Илиян, Александър на 7 години, Виктория на 5 години и бебето Илиана на 2 години. Алекс е много ученолюбив и винаги готов за някоя пакост. Да призная, като бебе ми беше най-трудно с него. Той никога не спеше и съм прекарвала цели нощи, носейки го на ръце. Сега е вече голям и е запален атлет. Играе баскетбол и футбол и мечтае да стане велик спортист като всяко момче. Вики е най-емоционалната от тримата. Много е внимателна с другите хора и обича да се грижи за брат си и сестра си. Нейната страст е художествената гимнастика - тя сама си избра този спорт. Илиана е бебето. Както казва татко й, ще я наричаме бебе, докато не се роди следващото. Тя беше най-доброто и поспаливо бебе на света, за което винаги ще съм й благодарна. Съпругът ми Илиян е професионален баскетболист. Баскетболът е неговият живот. Той идва от баскетболно семейство и това е в кръвта му. Напуснал България със своите родители на 4 години и целия си съзнателен живот е прекарал във Франция, а после и в Америка, където е завършил средното си образование, бакалавър и магистратура. Като баща е страхотен. Страшно много ми помага и заедно си делим грижите по децата. А аз, аз съм обикновена майка на пълен работен ден, както предполагам голяма част от вашите читателки. Но това е най-прекрасната професия на света!

Снимка: Александър Кацев

Да си поговорим за "Fab Mama" - как се случи?

"Fab Mama" е нещо много специално за мен, тъй като съчетава двете ми любими неща - майчинството и до някаква степен телевизията. Това всъщност е новият ми влог, който стартира в Dir.bg. Всеки понеделник ще споделям своя опит и проблеми при отглеждането на трите си прекрасни, но понякога много палави деца. Харесва ми, че мога в свободен стил да споделям своя опит с отглеждането на деца, домакинството, ситуациите, с които се сблъсквам всекидневно като майка и решенията, които съм намерила за себе си. Като приятелка на приятелка. Иска ми се да съм от полза на други майки и заедно да споделяме щастливите и смешни ситуации около отглеждането на децата.

Снимка: Александър Кацев

Защо избра това име?

Първоначално името беше "FAB5Mama", но впоследствие реших, че семейството ни може да се разраства и името остана само "Fab Mama". За всеки случай. Иначе "FAB5Mama" идва от FAB5. Илиян го избра. Свързано е с баскетбола. Това е името на университетския отбор на Мичиган от 1991 година. Тогавашната петица на отбора е считана от много хора за най-добрата изобщо и е наричана FAB5 (Fabolous 5/Великолепните 5). Ние също сме отбор от 5-има и пасна идеално.

Признавам, че като помисля за майка на 3 деца, си представям изнемощяла, неугледна жена, която е на ръба на нервен срив. Ти обаче изглеждаш супер. Как се справяш?

Ха-ха, благодаря ти! Истината, е, че и аз разбира се имам своите лоши дни, в които по цял ден ходя с вързана коса, по пижама и изглеждам като прегазена от валяк. През останалото време обаче се стремя да се приведа в приличен вид и да не стряскам децата, когато станат от сън. С раждането на третото дете станах по-организирана и сега мога да се гримирам, изкъпя, облека и среша за под 5мин. Ще ви кажа как става в някое следващо видео.

Снимка: Александър Кацев

Живяла си и в други държави. Къде се гледат деца най-лесно и защо смяташ така?

Деца никъде не се гледат лесно. И във Франция няма места в детските градини и има трудности при отглеждането на деца. Дори и в други отношения майките там да са по-привилегировани от нас, смело мога да твърдя, че българските майки четат и се интересуват много повече от възпитанието и отглеждането на децата си. В това отношение сме много напред и това много ме радва.

Както споменахме по-рано, вие сте спортно семейство. Държиш ли на дисциплината?

Ние с Илиян държим много на дисциплината, децата обаче - не. Една вечна борба е кой ще надделее, но ние като родители сме намерили точната формула как да се справим с това. Никога не си противоречим пред децата!

Снимка: Александър Кацев

Как си разпределяте ежедневните задачи с Илиян?

Когато забременях с третото ни дете, една приятелка ми даде много ценен съвет: "Най-важното, когато имаш 3 деца, е да си много организирана". Сутрин аз ставам, приготвям закуска и водя децата на училище. Илиян ги взима и ги води на спорт. След работа аз ги прибирам и бързам да се приберем у дома. Докато приготвям вечерята, Илиян пише домашни с Алекс и играе с момичетата. Времето за баня е много смешно. Той ги къпе, а аз ги суша и обличам. Малко е като на конвейер, но няма друг начин. Всички са в леглата в 20:30 часа и тогава следва времето за мама и тати.

Снимка: Александър Кацев

Може ли една майка да бъде перфектна?

Дълго време се опитвах да бъда перфектната майка. После осъзнах, че не е нужно да продължавам да опитвам. Ние имаме навика често да се чудим дали възпитаваме децата си правилно, дали не допускаме грешки. От опит научих, че понякога не можеш да предвидиш дадена ситуация и се случва инцидент. После се обвиняваш, че детето е паднало и се е ударило, например. Но истината е, че най-важното е децата да се отглеждат с любов. Няма по-перфектна майка за едно дете от неговата собствена!

Снимка: Александър Кацев

За какво ще ни разкажеш в първото си видео?

В съвместния ни проект с Dir.bg започвам от самото начало, а именно от подготовката за раждането на едното дете. Няма по-прекрасно нещо на този свят от това да дадеш живот и съвсем нормално всичко, свързано с това, много ни вълнува като майки. Ще споделя моя опит от трите раждания и интересните и комични ситуации, които възникнаха при мен. За какво бях подготвена и кое ме изненада в родилния дом. Признавам, с първото раждане на Алекс не бях подготвена изобщо и като се явих на двата поправителни след това, усетих разликата между това да знаеш какво ще се случи и да се паникьосаш, когато ситуацията е неочаквана. Искам да помогна на повече майки да се чувстват спокойни, когато настъпи важният момент. Ще споделя и трикове, които ще ни помогнат да не се паникьосаме по време на раждането. Тази, както и всички други теми са инспирирани от моя опит. От майка за майки. Надявам се да гледате в понеделник и да ви хареса!