Една от най-обсъжданите теми сред младите майки е как да си докараме допълни доходи по време на майчинство. Истината е, че особено през втората година нуждата от работа става голяма.

През първите 12 месеца след раждането на детето, мъникът поглъща цялото ни време и грижите за него са денонощни. През втора година обаче парите, получавани от майчинството намаляват драстично, свободното ни време пък се увеличава леко, увеличава се и сънят ни. А когато сме отпочинали и ежедневието ни е до болка познато, подчинено на памперси и шишета, започваме да търсим занимание, с което да се разсейваме и да си доставяме удоволствие едновременно. А ако с него можем да си докараме и допълнителни доходи - още по-добре. Аз самата работя от вкъщи и това ми дава възможност да прекарвам повече време с трите си деца, да ги гледам, когато са болни и да се посвещавам на тях по време на ваканциите. Затова в днешния епизод реших да събера няколко идеи за бизнес начинания, които можем да развиваме от вкъщи и да буустнем месечния бюджет на семейството. 

Едно от най-популярните хобита, превърнато в домашен бизнес сред майките, е изработването на торти и сладки за детски празници. Разбира се, за да правиш красиви сладкарски изделия си трябва талант и не е за всеки. Със сигурност не е за мен, предвид комичния вид, който докарах на тортите за рождените дни на децата последния път. Но пък познавам изключително талантливи майки, чиито торти и меденки са като за изложба и предизвикват възхита у всеки, който ги види и опита. Тези лакомства са изключително популярни на детски празници поради конкурентните си цени, натуралните продукти, използвани за направата им и красивия външен вид. А и винаги е добра идея да подкрепим дребния бизнес. Аз обожавам да поръчвам торти и изкусно нарисувани меденки. Дори тази година, на първия учебен ден, вместо букет от цветя на учителките подарихме букет от меденки. Оригинално и практично, нали?

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По време на майчинството едно от предпочитаните за мен занимания пък бе да плета. Научих се от YouTube и няма да крия, че ужасно много ме успокояваше и развличаше. Е, никога не достигнах желаното майсторство, но пък има майки, които са направо виртуози в тази област. Всъщност най-голямата ми гордост е едно бебешко одеяло, което изплетох за Вики, преди да се роди. Тук обаче далеч не се ограничаваме само със стандартните плетива като одеяла, пуловери, шапки и шалове, а можем да изработим и чудесни детски играчки, дрънкалки, буйки, ленти за коса и куп други бебешки джунджурийки. При раждането си, например, моите деца получиха като подарък по една оплетена мишка. Те обожават тези животинки и си спят с тях до ден днешен. Така че ако търсите хоби, което да ви успокоява и да радва останалите в семейството, то плетенето е чудесна идея. И не - това отдавна не е бабешка работа.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Друга алтернатива за надомна работа е изработката на бижута. Сред някои майки са доста популярни гривните от естествени камъни, които не са трудни за изработка и всички харесват. Те са чудесен подарък, като освен цветово могат да бъдат съобразени и със зодията и темперамента на човека, за когото са предназначени. Напоследък много нашумяха и бижутата от кърма, за чиято направа е използвана кърмата на майката, за която е предназначено бижуто. Наистина се получават много оригинални украшения с истинска сантиментална стойност. Кехлибарените герданчета за зъби също са изключително търсени, но това разбира се е съвсем логично. Всички знаем какво чудотворно действие имат те при никненето на малките зъбки.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И тъй като имам още няколко хитри предложения за това как да увеличим приходите по време на майчинство, тях можете ще откриете, ако изгледате видеото. И така, момичета, да се залавяме за работа!