Като бременна с първо дете ме вълнуваха предимно две неща - раждането и КЪРМЕНЕТО. За първото знаех, че все някак ще мине и бебето ще излезе. А за кърменето направо си залагах главата, че ще се справя блестящо. В последствие се оказа, че с раждането ми се получава далеч по-добре от кърменето.

Така и не успях да кърмя от гърда поради анатомични особености и 6 месеца давах мляко на бебето от шише. Това, разбира се, беше изключително изтощително както физически, така и психически. А у мен се настани неприятното чувството на вина и съжаление, че не мога да споделя този вълшебен момент с моето бебе.

Много пъти след това съм си мислила "Какво можех да направя, за да кърмя успешно своето бебе?" Започнах да чета много по темата и да се консултирам със специалисти. Искаше ми се още преди раждането да бях получила някои много ценни съвети за успешно кърмене. Защото е важно подготовката за този процес да започне с контрастните душове и въздушни бани още по време на бременността.

Снимка: Shutterstock

Ако държим на максимално естественото хранене на нашето дете, трябва да настояваме в родилното бебето да се сложи на гърда възможно най-скоро след раждането. Доказано е, че първият контакт кожа в кожа с мама, скоро след раждането, помага на бебето да се успокои, да се адаптира към новата непозната среда и по-лесно да засуче.

Снимка: Shutterstock

Много съм благодарна на акушерките в родилното, които след раждането на второто ми дете, Виктория, ми дадоха изключително ценни съвети. Тогава разбрах колко плюсове има кърменето на поискване и как трябва да нахраня бебето още при първите знаци, че е гладно, а не да чакам да озверее и да стане раздразнително. Момичетата, които са минали по този път, знаят, че няма нищо по-страшно от истерясало от глад кърмаче.

В днешното видео ще поговорим и за правилните пози на кърмене, които са ключов фактор за успех в това направление.

Снимка: Shutterstock

Е, при мен не се получи, както казах, но пък до себе си имах верен помощник в лицето на моята помпа, с която не се разделях месеци след 3-те раждания. Все пак ви съветвам да не купувате помпа преди да знаете дали наистина ще ви трябва. А и винаги можете да помолите близка приятелка да ви услужи.

Друг проблем, с който може да се сблъскате, е сънливото бебе, което много иска да проспи храненията. Тук също има някои трикове като приглушена светлина и лек масаж, които могат да са ви от полза.

Снимка: Shutterstock

Един от най-големите ми страхове обаче беше, че няма да имам достатъчно кърма за бебето си. И може би точно заради това имаше период, в който кърмата ми драстично намаля. Тогава започнах да се информирам за това какво мога да променя в хранителния си режим, за да може бебето ми да има достатъчно мляко. И успях! В днешното видео ще споделя именно кои храни помагат за увеличението на кърмата, както и моите 10 съвета за безпроблемно кърмене, които ми се иска да бях получила преди раждането.

Aко кърменето не се получи въпреки всичко, най-важното е да не чувствате вина. Дори и това да означава, че понякога ще направите компромис и ще нахраните бебчо от бутилка или с адаптирано мляко, защото детето ви има нужда от спокойна и щастлива майка! Успех, мами!