Видяхме се с Мартин броени дни, след като напусна шоуто, за да му зададем въпросите, които ни вълнуват::

Ти си утвърден артист, имаш авторски песни, клипове, участвал си по различни музикални форуми. Защо реши да кандидатстваш в "X factor"?


Защото не съм се чувствал утвърден артист. Утвърден артист е Васил Найденов. След като почина майка ми, за три години спрях да се занимавам с музика. И реших, че "X factor" ще е едно добро ново начало. Реших, че не съм толкова популярен, че това да попречи на участието ми. Ако пък бяха ме разпознали, като популярен, щяха просто да ми кажат, че не ставам. Чух обаче, че ако на кастингите има артисти, които са малко по-известни, са добре дошли в шоуто.

Преди години беше написал песен, в която се пее за майка ти. Смяташ ли да я популяризираш?

Да, скоро. Дори видеото вече е готово.

Учуди ли се, че всички от журито предпочетоха Александра?

Не, нищо не ме учудва.

Когато разбра, че ще се изправиш срещу нея, чувстваше ли се предварително обречен?

Бях сигурен, че аз трябва да си тръгна. Не се притеснявам да се състезавам с толкова добър изпълнител. Имам друг стил на пеене - по-силово, рокаджийско, вкарвам и оперно пеене. Дишането ми е по-различно. Много ми допада песента ("Dance With My Father"), която Сани изпълни на елиминациите. Да не говорим, че тя е композирана от Ричард Маркс, а аз много го харесвам. Амбицирах се да науча да пея тази песен. Преди пренебрегвах парчета за високи гласове, изпяти от жени и от тенори. Но сега мисленето ми се разчупи.

След напускането ти се заформи още по-голям дебат около спорния талант на Стела. Ти как я оценяваш?

При Стела проблемът е в дишането. Тя трябва да се научи да диша, да пее по-опряно. Да може да изнесе този хубав глас, който всички чухме първия път при изпълнението й с китарата, във високите и в ниските регистри. Тя просто е много млад изпълнител. Аз дори не бих я критикувал, че пее фалшиво, защото по-скоро се получава вяло. И тя и Джийсън не са учили пеене, но те са таланти и просто трябва да работят върху себе си. Нищо чудно на тяхната възраст аз да съм бил и по-зле. Не, че те са зле - интересни са, имат си почитатели. Джийсън е толкова артистичен и интелигентен, аз съм умирал от смях с неговите шеги. Страхотна смелост е и това да излезеш и да пееш с китара, което прави Стела. Това е нещо, което аз много искам да направя, но ми се вижда трудно едновременно да пея, да свиря на китара, да сменям акордите, да бъда артистичен, да помня текста. Това не е никак лесно.

Има ли специална жена в сърцето ти?

Не. Моят личен живот е едно голямо табу (смее се).

А някоя от колежките ти в "X factor" не успя ли да ти завърти главата?

Не, аз много трудно отварям сърцето си. Моята любов е музиката. В момента изцяло съм се отдал на нея, тъй като съм й изневерявал страшно много и искам бързо да наваксам. Защото над 40 мъжът трябва постоянно да дава, да създава. Стига обикаляне, стига лутане, стига търсене. Пропилях толкова много години от таланта и от живота си. Сега до Нова година трябва да съм записал поне десетина кавъра.

Коя от жените в "X factor" ти харесва най-много като изпълнител?

Най-много ми харесва Маги. Сани също е много добра певица. Сексапилна е, много добре флиртува с камерата.

Познаваме те като много стилен артист, истински мъжкар. Хареса ли ти стайлинга, който ти правеха?

Не на сто процента, но беше о'кей. Фланелка, ризка, дънки. Обувките малко ме дразнеха. Предпочитам да нося ботуши. На рок концерта ми дадоха да облека моето кожено яке, с мои ботуши. Снимки на Мартин >>

А каква беше тази дълга коса, с която те видяхме по време на кастингите?

Тази дълга коса я пусках специално за клипа на песента, която е посветена на майка ми. Аз не съм и предполагал, че ще предизвика толкова много интерес и симпатии. За съжаление ми беше трудно да я нося, особено в жегите, тъй косата ми е доста гъста. Щях да се побъркам.

Кое твое парче ни препоръчваш да си пуснем сега?

Аз колко парчета имам, 5 парчета. Пуснете си нещо по-леко за слушане - например "Bambina".

А "Това си ти"?

"Това си ти"
е може би прекалено тъжна, така е измислена. Постоянно различни хора ми се оплакват, че много плачат, когато я слушат.