Най-големият враг на гърба е компютърът заради  бездействието на гръбначния стълб и на целия раменен пояс. Вторият фактор, който разболява, е позата -  не мърдаш, защото си съсредоточен, напрегнат, внимаваш и трупаш стрес, обяснява кинезитерапевтът Константин Ганчев от Центъра за рехабилитация и кинезитерапия в столичния квартал „Лагера” пред "Монитор".

Гръбнакът се държи от малки и големи мускули, които изграждат така наречения мускулен корсет. Когато той е добре трениран и стегнат, работи правилно и рискът от схващане и така наречената офисна болест, е по-малък.

В началото е болката

Гърбът е като гипсиран след работния ден, движим си трудно или частично с извиване от кръста, защото вратът е скован. Усещането не преминава и сутрин, след като станем от сън. След това се явява болка. А в по-късен етап тя става постоянна.

„Усещаме схващане и скованост, но проблемът е по-сериозен. Целият гръбначен стълб на всички нива - шиен, гръден, поясен дял, е подложен на статично  напрежение. Така мускулатурата, която го държи, в един момент се изморява и изпада в спазъм. Оттук нататък престава да работи. Когато един дял от кинетичната верига се разформатира, започват проблеми по цялата верига. И  целият гръбнак страда”,
разказва Ганчев.

Болестта, известна като офис синдром,  всъщност е модерно професионално заболяване и в една или друга степен е познато на всички, които работят  на бюро. Колкото по-дълго стоят обездвижени пред компютъра, толкова по-силно е схващането и болката. Жените по-често стават нейна жертва, заради анатомични особености. Ставите на гръбначния им стълб са по-мобилни, затова са предразположение към това страдание. То обаче не подминава и мъжете.

Първо се схваща вратът, после и гърбът. Ако не обърнем внимание, са явява и болка. По-късно тя плъзва към рамото и обхваща ръката, а пръстите изтръпват. Главоболие и световъртеж също издават проблеми с гръбнака и лоша позиция на тялото на бюрото. Друг издайник на бъдещ проблем е болката в гръдния кош.  Кракът може да изтръпне, болката  да плъзне надолу, маскирайки се като познатата ишиасна. 

В началото се сковават само мускулите, на по-късен етап, ако не се обърне внимание и не се вземат мерки, това можа да даде началото на дискова херния и то без човек да е имал никакво физическо натоварване.

Съвети

Колкото и важна работа да имаме или да ни притискат кратки срокове, трябва да ставаме от стола на всеки час. Достатъчно е да се разходим, да раздвижим гърба и да направим няколко упражнения с обтягане назад и напред, съветва кинезитерапевтът Константин Ганчев.

Дори да не правим специални упражнения, е добре да раздвижим и врата. За кръста е достатъчно да сменим позата – да станем от стола и да се наведем напред-назад няколко пъти.

„Всеки трябва да си избира стола и той да е максимално удобен”, съветва Ганчев.

Важно е също така и височината на клавиатурата и на монитора да са съобразени с ръста.

„Задължително е всеки да намери поне 30 минути на ден  за активно раздвижване, да се занимава с някакъв спорт - да ходи било на фитнес, било на плуване, да ходи пеша до работа. И ако не е всеки ден, то да е поне 3 пъти седмично – това ще му спести много проблеми”, допълва Ганчев. А вече при болки и схващане на гърба ще помогне масажът.