Няма малчуган, който да не се вълнува от първия учебен. Този ден е нещо специално и това е причината да подходим към него разумно и отговорно. С течение на годините, според много психолози, са се утвърдили определени правила, които е добре да си припомним.

Пък и ако решим да ги спазваме, то със сигурност подготовката ни за първия учебен ден би била по-лесна.

Най-важното, което трябва да знаем, е, че първият учебен ден е голяма емоция, която оставя следи в съзнанието на детето.

Планирайте си много добре времето като родител, когато става въпрос за този ден. Дори планирай да си вземеш отпуск, ако се налага, за да придружиш детето си до училище. Важно е да покажеш, че го подкрепяш в този специален ден.

Когато предстои голяма промяна, децата са нервни. Може пък детето и да не иска да си до него. Не е нужно да настоявате. Важно е преди първия учебен ден да сте го обсъдили това с детето.

Да чуете и то какво мисли. Понякога децата държат с тях да се отнасят като с възрастни и страшно се притесняват родителят да ги води за ръка при всяка стъпка. Не настоявайте, съобразете се с това, което иска детето.

Важно е да знаете, че ако решите да пазарувате за училище по-рано, е добре да направите това заедно. Подготовката за училище, ако в нея участва и хлапето, ще му даде самочувствие, че и от него зависи нещо.

Ето какви неща може да закупите за детето - вижте тук. Всъщност, в този магазин има идеи за подаръци за всеки.

Доказано е, че повечето деца с нетърпение очакват да се подготвят за училище. В днешното комерсиално общество за детето е важно да има хубави и качествени неща за училище.

Това мотивира децата да учат по-добре, затова те с нетърпение ще очакват първия учебен ден. Ако финансовото положение позволява, купете онези учебни пособия, които детето харесва и иска. Така се създава усещане за радост у детето.

Също така опитът показва, че понякога децата се натъжават от мисълта за започването на училище. Това е така, защото мислят, че идва края на игрите и забавленията, на които са се радвали през лятото.

Добре е в деня преди старта на училището да организирате нещо много приятно - кино, мач, играйте любимите си игри, прекарайте целия ден с детето си. Това действа добре.

Също така е важно детето да е отпочинало преди първия учебен ден. Накарайте го да си легне рано предишната вечер, за да може да е в добро настроение.

Добрата и вкусна закуска преди да тръгнете за училище също действа положително и създава емоционална  нагласа. Какво да се включи в закуската? Добре познавате детето си, нека яде любими неща.

И така стигаме до най-проблемното нещо - дрехите за първия учебен ден. Самият ден не изисква специално облекло. Учениците в по-горните класове вече не обръщат голямо внимание как отиват на училище облечени, но за малките  - до четвърти клас, е важно да се чувстват комфортно в дрехите си и да изглеждат красиви. Избери подходящите дрехи, ЗАЕДНО С ДЕТЕТО СИ. Ако детето не харесва дрехите, които му предлагате, първият учебен ден няма да е от хубавите спомени.

И това е така, защото зад всеки успешен ученик се крие един грижовен родител, а работата преди първия учебен ден трябва са се върши в екип.