Известният американски предприемач и основател на Microsoft Бил Гейтс е споделял, че много мързелувал в училище. А бизнес психологът Анна Липкина обясни защо подобни деца, които не си дават много-много зор, стават успешни и известни, когато пораснат.

Според нея мързеливите ученици често са креативни и изобретателни. Те търсят начини да заобиколят системата. Психологът отбеляза, че този подход помага на мързеливите хора да се съсредоточат върху най-важните неща.

Липкина обаче призова да се обръща внимание не само на успешните примери, защото мнозина просто си остават мързеливи и не постигат висоти.

Причини за мързела

Експерти от Московския здравен департамент коментираха, че мързелът е защитна функция на психиката, която предпазва хората от ненужни дейности.

Отбелязва се, че други причини за него могат да бъдат както обикновена умора, така и психологически проблеми.

Експертите казват, че в някои случаи мързелът допринася за икономичния разход на енергия. Той може да се появи и поради алергии и промени в продължителността на светлата част на деня.

Лекарите препоръчват редовна физическа активност за подобряване на кръвообращението и поддържане на енергийните нива. Освен това те призовават да се откажете от лошите навици и да спите достатъчно.

Съобщава се още, че комплекси и страхове, невротични разстройства, депресия и други психични разстройства могат да станат психологически причини за мързел. В такива случаи трябва да потърсите помощ от специалисти.

Чувството за пропуснато лято се поражда от липсата на план

Психологът д-р Андрей Зберовски пък казва, че синдромът на пропуснатото лято възниква поради липса на ясно планиране.

Той обясни, че това се случва, когато човек планира много или - напротив - не планира нищо, а след това в края на периода се тормози заради несвършеното и нереализираното.

Според психолога човек може да няма ясен план за дейностите, които би искал да свърши преди края на лятото. Зберовски отбеляза, че за да се постигнат целите, те трябва да бъдат разписани на етапи.