Повечето родители нямат идея какво трябва да ядат децата им и изпитват необходимост от допълнителни насоки за хранителните нужди на потомците си.

Резултатите от допитване, направено във Великобритания по поръчка на "Бутс Кидс Витаминс", обхванало 2000 родители на деца на възраст между 4 и 16 години, показват, че сред две трети от анкетираните цари объркване по въпроса какви витамини и минерали трябва да присъстват в храненето на подрастващите, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА. Тези, които са наясно обаче не са сигурни кои са най-добрите продукти за набавянето им.

70 на 100 от родителите знаят, че децата им трябва да консумират пет порции плодове и зеленчуци дневно, но 29% на са наясно защо.

По отношение на източниците за набавянето на определени витамини, над 15% от анкетираните родители нямат представа как да осигурят на децата си повече витамин С.

1/5 от участниците в допитването са в неведение какви храни да дават на потомците си, за да повишат нивата на витамин D.

Здравните власти препоръчват всекидневен прием на витамини А, С и D за децата на възраст между шест месеца и пет години. Оказва се обаче, че 43% от родителите не знаят кои витамини е препоръчително да приемат подрастващите. Въпреки това 66% от възрастните се смятат за добре запознати с витамините и минералите, като 15% оценяват познанията си като "изключително високи".

Само 40 на 100 от родителите са в състояние да посочат ролята на витамин С за усвояването на желязото и за поддържането на имунната система.

Едва 10% от участниците в допитването могат да назоват препоръчителната дневна доза витамин D, която е 10 микрограма. Двойно повече родители смятат, че тя е 10 милиграма - 1000 пъти над препоръчителната.

Витамин А, известен и като ретинол, играе важна роля за поддържане на доброто здраве на кожата и очите. Милиони възрастни обаче нямат представа за това. Една десета от родителите мислят, че витамин А помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки (левкоцити) и поддържа кръвното налягане.

Проучването показва още, че 56% от родителите във Великобритания дават на децата си витамини под формата на добавки. От тези, които не го правят, 10% се тревожат, че добавките съдържат твърде много захар.