От 97 години в България първият учебен ден е на 15 септември. Дотогава учениците са влизали в клас на 1 септември.

Вижте галерията >>

През 1921 година обаче земеделското правителство на Александър Стамболийски премества датата с две седмици, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата. Учебната година за градовете започва на 15 септември и завършва на 12 юли. За селските училища тя завършва месец по-рано - на 15 юни.

Исторически данни за началото и края на учебната година по българските земи, след Освобождението и в съвременна България се съдържат в правилници, наредби и други нормативни и законодателни документи, съхранявани в Националния музей на образованието в Габрово.

Историческата справка показва още, че учебните години не са започвали на обичайната дата само, когато България е участвала във войни.

По време на Балканските и на Първата световна война, повечето от големите ученици и преподавателите били на фронта, а голяма част от училищата се ползвали за щабове или военни лазарети.

До 1944 г. учебната година започвала с водосвет и тържествено приемане на училищното знаме.

Снимка: Национален музей на образованието

По време на комунистическия режим обаче водосветът е изключен от ритуала. От 1952 година под влияние на образователната система в СССР се извършва промяна в рамките на учебната година (1 септември до 30 май). Моделът се оказва неприложим за българската образователна традиция и от 1957 година до днес началото на учебната година е 15 септември.

В повечето училища водосветът е възстановен след 1989 година.

Снимка: Иван Григоров

Снимка: chernogor.alle.bg

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: chernogor.alle.bg

Снимка: Иван Григоров