Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. Тайно гласуване на членовете на УС на Фондацията, ще реши кой ще грабне бронзовата статуетка и чека от 3000 лв. 

Като официален медиен партньор на събитието DIR.bg  тази седмица  ви представя  всяка една от  5-те номинации:

Страцимир Павлов e изключителен диригент, композитор, аранжор и инструменталист. Създател е на единствения по рода си „Gospel Chorale”  за християнска музика в България с ученици от НУИ „Добри Христов”, Варна. Номиниран е за изтънчения си музикантски стил, за завладяващото вдъхновение, което омагьосва всеки, докоснал се до необятния му талант, за мисията му да развива нови музикални таланти.

Gospel Chorale” е директно продължение на работата ми в Съединените Щати. Тук, в България, всичко започна с трима млади певци, които имаха желание да пеят тази вълнуваща музика. Днес хорът е съставен от над двадесет млади изпълнители и има много концерти зад гърба си. Харизмата на тази музика се крие в естествения начин, по който музикантите изразяват вътрешния си емоционален свят. Основните теми за които пеем и които ни вълнуват са радостта, любовта, доброто между хората”- разказва вдъхновено Страцимир Павлов.

Той е роден във Варна, където завършва кларинет, композиция и оркестрово дирижиране в Музикалното училище "Добри Христов”. Произведенията му са изпълнявани от много български солисти  и от „Камерен оркестър” с диригент Йордан Дафов. Отличен е с наградата „Най-талантлив млад автор” на Съюза на българските композитори. От 1996 г. живее и работи в САЩ, където получава бакалавърска степен по пиано и композиция от UCA и магистърска степен по дирижиране. През този период е удостоен с множество награди от престижни американски конкурси. От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Ръководи Университетската опера и е главен диригент на три църковни хора. Дирижирал е над 40 заглавия (опери, мюзикъли и шоу програми). Води летни академии за млади оперни певци. Концертирал е в Карнеги хол – Ню Йорк, Сиатъл – Вашингтон, Лос Анджелис..

През 2008 г. се връща в България и за краткото време оттогава досега попълва биографията си с още много творчески изяви, но една от най-успешните му мисии е създаването на Gospel Chorale с ученици между 14 и 18 години.

Страцимир и неговите „деца” ще се борят за голямата награда с останалите номинирани млади творци: артистичното дуо Силвия Станоева и Иво Желев /Ангелите на Касиел/, пишещият актьор Васил Дуев, кинорежисьорът Деян Барарев и визуалният артист Велизар Димчев.

Вижте повече за Страцимир и неговия Gospel Chorale: