В уникалния за страната ни конкурс, организиран от Център за образователни инициативи и Фондация „Америка за България“, взеха участие 46 кратки тийнейджърски филма на тема „Толерантността е...“. Голям брой инициативи, които се проведоха в училища в цялата страна, запалиха учениците да разсъждават по важната тема и да изразят мнението си със средствата на киното. Някои от продукциите са дело на цели училища, като това в гр. Вършец, което организира флашмоб, посветен на темата. Филмите на финалистите и на победителя в конкурса ще бъдат представени на специалната церемония в кино „Влайкова“ утре. Известни актьори от Младежки театър „Николай Бинев“, режисьори, оператори и сценаристи, както и популярни и обичани лица като певицата Мария Илиева изразиха своето съпричастие към каузата на Reporteen – да бъде чута думата на тийнейджърите, техните разсъждения за категориите на гражданското общество, смелото им и креативно мнение чрез въздействащия език на изкуството.

Нелеката задача да изберат победителите в конкурса Reporteen 2013 тази година се падна на авторитетно жури: Надя Захариева - програмен директор "Изкуства и култура" на Фондация "Америка за България", Катя Атанасова - продуцент в БНТ, Жана Караиванова - шеф на фестивала "SoIndependent", Геновева Димитрова – кинокритик, Петър Кауков – заместник-директор на Младежки театър "Николай Бинев", Цветан Цветански - председател на Управителния съвет на "Център за образователни инициативи".

Наградите, осигурени от фондация „Америка за България“ и от партньорите в конкурса, са безкрайно примамливи за всеки, който иска да превърне киното в своя професия или просто има желание да се развива в областта. Голямата награда е излъчване на филма-победител в Ню Йорк в киното на Робърт Де Ниро „Трайбека синема“ по време на Фестивала за българско кино през февруари 2014 г. Авторът на филма-победител ще има уникалния шанс да придружи своя филм. DSLR-камера, GO Pro камера, 2 водоустойчиви фотоапарата, професионален лаптоп за монтаж, 3 смартфона, пропуски за пълен достъп до Фестивала за независимо американско кино "SoIndependent" в края на октомври (включително до семинарите с известни американски кинаджии) също очакват своите притежатели. 10-те финалисти ще получат и 50 % намаление за всички представления в Младежки театър „Николай Бинев“, сезон 2013/2014.

Кой е победителят в конкурса и финалистите ще разберем в кино „Влайкова“ (гр. София, ул. Иван Асен II) в петък, 28 юни, от 16 ч.