Според решението на магистратите „Спиритфест” АД е осъдена да заплати близо 3000 лева на фирмата на Серьожа Савов – „Специален контрол и поддръжка”, пише Topnovini.

В сумата са включени забавени възнаграждения, неустойка и разноски по делото. Савов съди организаторите на феста въз основа на договор, сключен на 28.07.2012 г. за организиране и функциониране на пунктове за приемане и съхраняване на ценни вещи.

От „Специален контрол и поддръжка” са категорични, че са изпълнили всички договорни отношения. Организирали са два пункта за ценни вещи, съгласно указанията на възложителя за периода от 3 до 6 август 2012 г.

От страна на организаторите на фестивала не е имало никакви забележки, твърдят от охранителната фирма.
Пунктовете се намирали на обекта през цялото време, докато траел фестивалът, и в тях се съхранявали лаптопи, смартфони и всякакви други ценни вещи на посетителите, като за периода на мероприятието не е имало произшествия на пунктовете за съхранение на вещи, нито проблеми с организаторите на фестивала.
За тази си дейност обаче фирмата не е получила договореното възнаграждение.

Организаторите на фестивала пък твърдят, че не дължат претендираните суми, тъй като според тях „Специален контрол и поддръжка” не са изпълнили поетите по договора ангажименти.

Според „Спиритфест” е налице пълно неизпълнение от страна на ищеца, тъй като пунктовете за съхранение на ценни вещи не са били организирани, липсвала насрещна престация от страна на ищеца и затова ответникът е отказал да плаща възнаграждение за нещо, което не е изпълнено.

Съдът обаче е на мнение, че договорът не е нарушен и охранителната фирма е в правото си да получи възнаграждението.

Делата срещу фестивала „Spirit of Burgas” са свързани с охраната на фестивала през 2012 г.

През юни 2014 г. Софийски районен съд също осъди „Спиритфест” да плати още близо 3000 лева на управителя на „Специален контрол и поддръжка” Серьожа Савов. Преди месец Районният съд в Бургас отхвърли друго искане на охранителната фирма за близо 11 хил. лева.

Миналата година няколко фирми излязоха на протест с искане да получат парите си за свършената по време на фестивала работа. Тогава обаче организаторите на фестивала отказаха да се разправят с протестиращите и ги насочиха към съдебната зала.

Съдебните атаки идват в труден период за фестивала. Тази година той така и не се състоя. Предстои да стане ясно дали култовият фест ще бъде възроден или ще остане спомен от близкото минало.