Трите дами са номинирани за изпълненията си съответно в "Свобода в Бремен. Г-жа Гаше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер на Григор Антонов в Народния театър "Иван Вазов", "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел с режисьор Марий Росен на Центъра за неформално образование и културна дейност "Алос" и "Жана" от Ярослава Пулинович на Явор Гърдев в Народния театър.

Номинациите бяха обявени на пресконференция днес.

Конкуренцията за водеща мъжка роля е между Марин Янев, Михаил Милчев и Явор Борисов - за спектаклите "Вятърът в тополите" от Жерал Сиблера на Владимир Люцканов в Младежкия театър "Николай Бинев", "Мадам Мишима" от Елена Алексиева на Калин Ангелов, копродукция на сдружението "Артсензориум" и Театър "София", и "Филоктет" от Хайнер Мюлер на Весела Василева в Театралната работилница "Сфумато".

Марий Росен, Петринел Гочев и Стефан Москов са номинирани за "Икар 2015" за режисура за "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени", "Сватбата на дребния буржоа" от Брехт в Театър "София" и "Каквато ти ме искаш" от Пирандело в Народния театър.

Актьорът Стефан Илиев е отличен с наградата "Икар 2015" за чест и достойнство, определяна от председателя на Съюза на артистите в България /САБ/ Христо Мутафчиев.