"Зимен път" е вокален цикъл на майстора на тази музикална форма - Франц Шуберт. Прочутият композитор го създава през 1827 г., използвайки за основа 24 поеми на немския поет Вилхелм Мюлер. Песните в него отразяват душевното състояние на лирическия герой, редувайки чувства като самота, отчуждение, безнадеждност и копнеж за утеха в смъртта.

На концерта на 25 февруари ще чуем за първи път у нас цялостния цикъл "Зимен път" в изпълнение на Матиас Гьорне, който достига пълна идентификация с романтичния герой и музиката на Шуберт.

Световноизвестният немски баритон Гьорне категорично е номер 1 в този жанр според музикалните специалисти. Достоен последовател на великия Дитрих Фишер-Дискау, изпълнителят развива свой неповторим стил на интерпретация. Неговото силно въздействие ще усети и българската публика в зала "България".

На пианото, в абсолютна симбиоза с певеца, ще чуем Мария Принц. Още по време на следването си в Берлин при Рудолф Дункел, акомпанирал на певци като Петер Шрайер и Тео Адам, Принц се докосва до тайните на този репертоар, усвоявайки го до съвършенство.

Билетите за концерта на Матиас Гьорне и Мария Принц ще бъдат на цени от 15 до 50 лева. Концертът ще бъде на 25 февруари от 19 часа в зала "България".

Матиас Гьорне е почетен член на Royal Academy of Music London. Той е постоянен гост на сцените на световноизвестни оперни театри като Metropolitan Opera в Ню Йорк, Covent Garden в Лондон, Staatsoper във Виена, Semperoper в Дрезден, Opéra National de Paris и Teatro Real Madrid. Матиас изнася около 100 концерта на сезон в най-реномираните зали като Carnegie Hall, Musikverein във Виена, Chicago Symphony Center, Londons Wigmore Hall, Théâtre des Champs-Élysées в Париж.

През 2014 г. Гьорне направи истинска сензация след като приема главната роля в операта "Воцек" от Албан Берг под диригентството на Джеймс Ливайн в Metropolitan Opera в Ню Йорк. Той замества разболелия се Томас Хемпсон без нито една репетиция!