Още при появата на артистите в български традиционни носии и първите стъпки на енергичния шопски танц публиката избухна в аплодисменти, и не спря да ръкопляска до края на изпълнението, което бе безупречно и въздействащо като всяко творение на школата на големия Игор Мойсеев, дал името на гостуващия у нас именит танцов колектив.

Освен на нашенски танц, в първата част на двучасовото представление българските зрители имаха възможността да се насладят на неповторимо съчетание от класически балет и танци на народите, запазена марка за хореографиите на балет „Игор Мойсеев“. Снощи бяха изпълнени още руски, румънски, гръцки, македонски и емблематичният от десетилетия моряшки танц.

Втората част на програмата бе посветена на превърналия се в сензация на Бродуей спектакъл „Нощ над пустия връх“ с хореография и либрето на Игор Мойсеев по старинна славянска легенда, описана от Гогол и по музика на Мусоргски.

Провокативните прилепнали костюми, акробатичните номера и майсторската интерпретация на дяволски пир и сексуални видения нажежиха атмосферата в зала 1 на НДК и показаха другото лице на иначе свързвания у нас с народни танци балет „Игор Мойсеев“.

След края на блестящото си представяне у нас 80-те танцьори от балет „Игор Мойсеев“ се отправиха към хотела си. В ресторанта на хотела артистите отпразнуваха рождения ден на един от солистите с бурно парти чак до сутринта.

Артистите и тяхната ръководителка, народният артист на Русия, Елена Щербакова са в България още ден, за да проведат поредица от традиционни срещи с местни танцови школи и хореографски училища – обичайна практика при всеки гастрол на колектива.

Вижте снимки >>