Норвежката организация, която отговаря за Нобеловата награда за мир, обяви, че през 2018 г. няма да бъде организиран Нобелов концерт.

Олав Ньолстад, директор на норвежкия Нобелов институт, каза, че концертът се отменя временно, за да бъдат преосмислени "форматът и съдържанието му". Решението е предизвикано от "трудната финансова ситуация".

В програмата на Нобеловия концерт винаги е имало големи имена от развлекателната индустрия, сред които Лайнъл Ричи, Бон Джоуви, Арета Франклин, Мери Джей Блайдж.

"Медийните предпочитания се промениха коренно от първия концерт през 1994 г. Това е нещо, което организаторите и продуцентите на концерта осъзнават, движейки се напред. Трудно ни е да поддържаме необходимото финансиране и искаме да използваме тази година, за да разработим нов формат", каза Ньолстад.

Отменянето на Нобеловия концерт не е свързано с финансовия скандал в Шведската академия и обвиненията в сексуален тормоз, нито с решението тази година да не бъде присъждана Нобелова награда за литература.

Лауреатът на Нобеловата награда за мир се обявява през октомври. Церемонията за връчване на наградата и концертът обикновено са в Осло на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на Алфред Нобел.