Една от разновидностите на йога, например, е Ащанга (Ashtanga) йога. Основана от Вамана Риши, Ащанга представлява динамична система, която включва различни учения като мудри, виняса, банди, дристи и философия.

В днешно време този вид йога набира все по-голяма популярност, поради динамичния си подход, който съвпада със сегашния модерен начин на живот.

За по-добри резултати е препоръчително йога техниките да се практикуват три пъти седмично, съветват от puls.bg. Ащанга помага за подобряването на гъвкавостта, тонуса на организма, намаляване на телесната маса. Зарежда с оптимизъм и положителни вибрации.

За правилното изпълнение на асаните е необходимо, йогистът да овладее и разбере добре ученията дристана и виняса.

Дристана представлява специфична точка за концентрация на погледа независимо от позата, в която се намира йогиста.

От друга страна виняса е система, която обединява техниките за дишане, съчетани с различните движения при изпълнение на съответната асана.

За да се достигне вътрешното Аз, освен с помощта на асаните, в Ащанга йога се съчетават и познания за духовното, психическото и поведенческото начало.

Целта на Ащанга йога е да се освободи духовното от телесното или това е душата Пуруша от материята Пракрити.

Практикуващите се посветяват в търсенето на Кайваля или по-известна като Нирвана. Това е висше състояние на съществуване, неподвластно на материалното тяло.