Специалисти от университета "Макгил" са направили анализ на 14 предишни международни изследвания върху ефективността на алтернативните методи в борбата срещу вредния порок.

Канадските изследователи отбелязват, че все още много въпроси очакват своя отговор, като например до каква степен са ефективни алтернативните терапии и до колко са съизмерими като успеваемост с традиционните методи за отказване от цигарите.

Алтернативните терапии въпреки това трябва да се разглеждат като опция в борбата срещу тютюнопушенето и да се предлагат на желаещите да се преборят с никотиновата зависимост, смятат авторите на проучването. Като цяло на пушачите, желаещи да се откажат от цигарите, първо трябва да бъдат предложени стандартните методи - заместваща никотина терапия, лекарствени средства и консултации. 

"Някои хора обаче не се интересуват от традиционната медицина, а и в някои случаи тя не помага. Тогава хипнозата и акупунктурата трябва да бъдат предлагани като възможност", пишат изследователите. Анализът на предишни проучвания е показал, че при пушачите, прибегнали до хипноза и акупунктура, шест месеца по-късно има по-голяма вероятност за успех в борбата срещу вредния порок, отколкото за хората, получили минимална помощ.