Прополисът се използва от векове в народната медицина, но едва последните няколко десетилетия науката му обръща подобаващо внимание.

Изследване, публикувано през 2008 г. в изданието European Journal of Pharmacology, демонстрира, че прополисът съдържа компонент, наречен Artipilin C, който проявява значителни противовъзпалителни свойства, когато се прилага кожно и помага за ускореното и правилно зарастване на рани. Кремове с екстракт от прополис се използват от години за облекчение на кожни възпаления и раздразнения.

Според друго изследване от август 2010 г., публикувано в Phytotherapy Research, прополисът съдържа вещества, които регулират имунната система и засилват нейния отговор срещу бактериални и вирусни агенти. Приемът на прополис би ускорил времето за реакция на имунната система, давайки и шанс да защити организма преди вируса да е взел надмощие.

Освен това прополисът е богат на витамини и минерали - съдържа над 60 минерални съединения. Те включват вариращи концентрации на калций, цинк, магнезий, желязо, калий, фосфор, мед, кобалт, както и 16 аминокиселини, с които подпомага енергийните нива на организма. Съдържа още витамините А, В1, В2 и В3. Тези факти го превръщат в отлична алтернатива на мултивитаминните добавки, които могат и да съдържат същите вещества, но в синтетична, изкуствена форма.

Непотвърдени от достоверни научни изследвания, но масово разпространени в народната медицина на много народи са убежденията, че прополисът предпазва зъбите от разваляне и силно облекчава симптомите на бронхит и туберколоза.