Сега обаче учени от САЩ предупреждават за нова заплаха от тях - продукти като бял хляб и бял ориз повишават риска от белодробен рак. Според авторите на проучването от Центъра за ракови изследвания към Тексаския университет, храните с висок гликемичен индекс - бял хляб, бял ориз, гевречета, корнфлейкс, увеличават опасността от злокачествено заболяване на белия дроб с 49 процента, пише БТА.

Изследването показало, че особено застрашени са непушачите. Гликемичният индекс отчита колко бързо се повишават нивата на кръвната захар след хранене. Предишни проучвания са установили, че фактори, свързани с храненето, могат да повлияят върху риска от развитието на рак на белия дроб. Връзката между гликемичния индекс и злокачественото заболяване обаче оставаше неясна.

Авторите на настоящото проучване - най-изчерпателното досега по темата, са установили, че присъствието в менюто на изобилие от храни с висок гликемичен индекс покачва нивата на инсулина и глюкозата в кръвта и съответно предизвиква смущения в инсулиноподобните фактори на растежа, които се свързват с повишен риск от белодробен рак.

Изследването е обхванало 1905 пациенти с поставена наскоро диагноза белодробен рак, сравнени с 2413 здрави хора.

"Установихме, че опасността от белодробен рак е с 49 процента по-голяма за изследваните лица, приемали най-голямо дневно количество храни с висок гликемичен индекс в сравнение с индивиди с най-малко високогликемични продукти във всекидневното меню", казва ръководителката на изследователския екип д-р Стефани Мелконян.

Специалистите отбелязват, че ограничаването на въпросните храни може да понижи риска, както и включване на повече плодове и зеленчуци в менюто.