Изследователи от университета на Флорида са открили нов щам бактерия в устата, който държи под контрол вредните микроорганизми. Откритието може да доведе до разработването на пробиотични добавки за орален прием, които ще помагат за предпазване от кариеси.

За подобна ефикасна разработка са необходими повече изследвания, но специалистите вече разполагат с потенциален кандидат, върху който да я базират - неизвестен досега щам на стрептококавата бактерия, наречен A12. Поддържането на добро орално здраве изисква средата в устната кухина да бъде със сравнително неутрална киселинност. Когато средата стане по-кисела, се увеличава рискът от кариеси и други проблеми. Бактериите по зъбите произвеждат киселини, които на свой ред водят до разлагането им.

Новооткритият щам А12 притежава способността да противодейства на особено вредния тип бактерия Streptococcus mutans, която преработва захарите в млечна киселина и допринася за киселинните условия, подходящи за развитието на кариеси. Изследователите са установили, че щамът A12 не само неутрализира киселините, но и често унищожава вредните бактерии Streptococcus mutans.