За здравословно отслабване трябва да приемате разнообразна храна. Не трябва да свързвате периода на "гладуването" с лишаване. Заменете чинията макарони с цветни зеленчуци, като патладжан, червени чушки и тиква.

Ето и другите 15 причини, които пречат на това да свалите излишните килограми:

1. Смятате, че въглехидратите са вредни за фигурата

Въглехидратите са основен източник на енергия и съставляват 55-60 % от ежедневния хранителен прием. Те са ви нужни, за да изгаряте мазнините.

2. Напълно сте изключили от храненето си мазнините

Малко количество мазнини са необходими за усвояването на хранителните вещества, както и за правилното функциониране на имунната и нервната система. Те дават и чувство за ситост.

3. Не ядете риба

Така се лишавате от омега-3 мастни киселини, които понижават сърдечно-съдовите заболявания и образуването на тромбове.

4. Консумирате малко храни, богати на фибри

Отказът от храни с високо съдържание на фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) може да доведе до проблеми с храносмилането. Женският организъм се нуждае от 25-35 грама фибри на ден.

5. След тренировка си позволявате нещо вкусно

Повечето хора не могат да оценят адекватно стойността на изразходената енергия по време на тренировки и използват това като оправдание за обилното похапване. Това обаче проваля всякакви усилия в спортната зала.

6. Пропускате обяда и дояждате това, което е останало в чиниите на децата

Дори не подозирате колко калории поемате така.

7. Добавяте пържени зеленчуци към обяда си

По принцип приемате, че зеленчуците съдържат малко мазнини и калории. Но това не се отнася до пържените. Консумирайте ги сурови, печени, варени или на пара.

8. Салата за обяд

Може, но ако е пълна с хляб, сосове и пържено месо - това не е никаква салата.

9. Отказвате се от маслото за сметка на зехтина

Мазнината се храни с мазнина. Особено когато става дума за пресмятане на калории. И маслото, и зехтинът съдържат повече от 100 калории за една супена лъжица. Тъй като зехтинът съдържа по-малко наситени мазнини и холестерол, е по-добрият източник на мазнини от гледна точка на здравословния начин на живот. Но със зехтина също трябва да има мярка.

10. Плодовете сте заменили с фреш

Така лишавате организма си от безценните фибри, които не могат да бъдат заменени с нищо. Соковете лесно може да се консумират в по-голямо количество в сравнение с плодовете, а това увеличава и количеството на приетите калории.

11. Отказали сте се от междинните закуски

Това само усилва чувството ви за глад. Избирайте моркови, пълнозърнести крекери или натурален шоколад, но не давайте на стомаха да спира да мели.

12. Смятате, че десерт без захар е полезен за талията ви

Липсата на захар не гарантира липсата на калории. Съобразявайте се по-скоро с общото количество калории на всяко отделно ястие.

13. Отказвате се от десерта изобщо

Сценарият винаги е един и същ. Започвате с нещо малко, а след това си налагате зверски забрани на сладко, например, което ви кара да злоупотребявате от време на време. За да не стигате дотам, позволявайте си десерти периодично.

14. Приемате хранителни добавки, които изгарят мазнините

Те не са толкова безобидни, колкото ви се иска да вярвате. Добавки с ефедрин, диетичен чай, хормоноподобни вещества и дори прости витамини в големи дози може да бъдат опасни.

15. Консумирате прекалено много протеини или протеинови шейкове

Ако консумирате прекалено много протеинови храни, може да не успеете да изгорите калориите, които сте приели чрез тях.

Източник: elle.bg