Морската вода трябва да бъде доставена от дълбочина около 200 м. Тя може да убие бактерията хеликобактер пилори, с която на различни етапи от живота си се заразяват около 40% от хората. Именно тя е основният причинител на язвата на стомаха.

При много от хората бактерията не води до никакви усложнения, но при около 15% от заразените тя нарушава защитния слой на лигавицата на стомаха и позволява на стомашния сок да разранява откритата тъкан.

Увреденият защитен слой на стомаха води до появата на редовни пристъпи от стомашно неразположение, припомнят от bolenzdrav.com. В дългосрочен план това увеличава опасността от развитието на рак на стомаха.

Стандартното лечение на пациентите с болки, дължащи се на хеликобактер пилори, включва антибиотици и лекарства за понижаване на стомашен сок – инхибитори на протонната помпа. В последно време обаче се появяват разновидности на бактерията, които са устойчиви на лекарства. Освен това двата типа медикаменти имат различни странични ефекти като главоболие, диария, световъртеж и гадене.

Морската вода може да стане алтернативно лекарство. Засега тя е тествана на животни в японския медицински колеж „Кочи". Солта е била предварително филтрирана. Така приготвена морската вода от голяма дълбочина успяла да намали бактериите. Учените обясняват ефекта със съдържащите се в нея калцций, калий и магнезий. Сега в Тайван ще тестват този еликсир и върху хора.

30 пациенти ще пият 200 мл филтрирана морска вода по 4 пъти на ден, а други 30 – обикновена вода. След две седмици резултатите им ще бъдат сверени. Ако резултатите са убедителни, пречистената от солта морска вода може да бъде предлагана като профиилактично средство за проблеми със стомаха.