Нископротеиновата високовъглехидратна диета удължава живота и поддържа здравето на мозъка, сочат резултатите от изследване.

"Отдавна знаем, че по-малкият прием на храна удължава живота - заяви ръководителят на изследването Кристофър Прауд от Южноавстралийския институт за здравни и медицински изследвания. - Преди известно време стана ясно, че голямата консумация на протеини съкращава живота, а сега вече знаем каква е причината за това." Той поясни, че прекалено големият прием на протеини може да ускори протеиновия синтез и до доведе до поява на дефектни протеини, които са свързани с риск от преждевременна смърт, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Учените тествали хипотезата си, като подложили плодови мушици и червеи на високопротеинова диета. "Тъй като тази връзка бе установена у хората, получените резултати всъщност показват как по-малката консумация на протеини може да удължи живота ни", отбеляза Прауд.

Той препоръчва не само да се намали приемът на протеини, но и да се увеличи консумацията на въглехидрати, които дълго време бяха свързвани с нездравословно хранене. "Въглехидратите имат стара лоша слава, но ключът е в баланса и познаването на различията между "добри" и "лоши" въглехидрати", уточни Прауд.

Неотдавнашно проучване показа, че диетите, включващи значителен прием на "добри" въглехидрати и храни с голямо съдържание на фибри, намаляват с 24 процента риска от колоректален лак, коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет тип 2.

"Някои въглехидрати, като тези в плодовете и зеленчуците, са свързани с най-големи ползи за здравето. Консумацията им е сходна с традиционната средиземноморска диета", увери Прауд.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.