Какво да консумираме на закуска - бекон и кафе или овесена каша и банани?

Ако планирате да отслабнете през 2019 година, може да участвате в разгорещени дебати в интернет или сред приятели относно най-добрия начин да го направите. Две големи изследвания миналата година акцентираха вниманието върху ролята на въглехидратите за напълняването.

Резултатите дадоха на учените някои указания, но както и други подобни проучвания не могат да определят коя диета е най-добра.

Нисковъглехидратната диета отново е на мода. Виждането е, че рафинираните въглехидрати в храни като белия хляб бързо се превръщат в захари в организма, довеждайки до промени в нивата на енергия и до глад. Твърди се, че като се намалят въглехидратите, загубата на телесно тегло ще е по-лесна, защото организмът ще изгаря мазнини, докато изпитва глад.

Получените резултати от едното изследване обаче не показват, че човек отслабва повече, когато е на нисковъглехидратна диета. Според автора на изследването Дейвид Лудвиг от Детската болница в Бостън, резултатите навеждат на мисълта, че намаляването на въглехидратите може да улесни хората да задържат телесното си тегло, след като са отслабнали. Според него подходът е най-ефикасен за засегнатите от диабет и хората в преддиабетно състояние.

Другото изследване установи, че нисковъглехидратните и нискомаслените диети са еднакво ефикасни за намаляване на телесното тегло. Резултатите варират в зависимост от индивидите, но след година участниците в двете групи свалили средно по 6 -7 кг. Резултатите не оборват тези от изследването на Лудвиг.

"Ограничаването на преработените храни може да подобри повечето диети, като намали калориите, съобразявайки се с предпочитанията на индивидите", отбеляза един от авторите на второто изследване Кристофър Гарднър от Станфордския университет.

"Това е важно, защото човек трябва да привикне към дадена диета, за да може тя да е ефикасна. Закуска от плодове и овесена каша може да е засищаща за даден индивид, докато друг може да остане гладен след консумирането й."