30-минутното ходене сутрин можe да понижи високото кръвно налягане у хората с наднормено тегло и затлъстелите хора на възраст между 55 и 80 години, сочат резултатите от изследване.

Когато към тази рутинна сутрешна физическа активност добавят чести прекъсвания на седенето денем, жените извличат повече ползи за здравето си.

"Извършихме изследването, защото някои предишни проучвания показаха, че физическата активност може значително да понижи кръвното налягане, а други - че продължителното седене може за един ден да го увеличи", заяви ръководителят на екипа Майкъл Уилър от института Бейкър за сърдечни болести и диабет в Мелбърн.

Сутрешното ходене има особено силен ефект за понижаване на систоличното кръвно налягане, пишат от БТА. За хората над 50-годишна възраст по него може да се прогнозира рискът от инфаркт, инсулт или сърдечносъдови болести.

"Искахме да разберем дали ефектът от физическата активност за понижаване на кръвното налягане може да бъде намален от последвал период на продължително седене или да бъде увеличен от последвали чести прекъсвания на седенето", поясни Уилър.

Било установено, че комбинирането на физическа активност с чести прекъсвания на седеното денем намалява систоличното кръвно налягане по същия начин, както това се постига с лекарства. Ефектът е особено отчетлив у жените. Учените не са наясно защо жените извличат по-голяма полза от физическата активност.

"Макар че, за да се разбере въздействието на едно или друго поведение, е добре те бъдат разгледани поотделно, логичната следваща стъпка е да се пристъпи към изследване на комбинирания ефект от тях", отбеляза Уилър.