Както се очакваше, тази семейна дата кралицата и нейният съпруг, херцогът на Единбург Филип, са празнували заедно със свои близки. Това е важен момент, който може да се окаже ненадминат в бъдеще, отбелязаха наблюдатели.

Около 2000 двойки в страната тази година честват желязната си сватба, която във Великобритания е наричана сапфирена. За изминалите 65 години обаче настъпиха големи социални промени и кралският рекорд може да се окаже непостижим за следващите поколения, смятат британски експерти.”Средната възраст за встъпване в брак във Великобритания днес е 30 и повече години”, заяви историкът и социолог Стивън Кинг от университета в Лестър, цитиран от БТА. “Разводите се увеличиха и станаха по-чести от 60-те и 70-те години на миналия век, затова шансовете да бъде подобрен рекордът на кралицата все повече намаляват.

Принцеса Елизабет била 13-годишна, когато се запознала с принца на Гърция и Дания Филип през 1939 г. По това време той бил морски кадет и му било поръчано да съпроводи дъщерята на крал Джордж Шести по време на посещение в Кралския морски колеж в Дартмут. Тогава Филип поиграл крокет заедно с бъдещата си съпруга. По-късно, през Втората световна война, двамата си пишели  писма. Сватбата им се състояла на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство.Тази година Елизабет Втора чества двоен юбилей, защото отбелязва също 60-годишнината от възкачването си на престола.