Тя успя да се срещне с китайския президент Си Цзинпин и съпругата му и да посети едни от най-известните места в Китай, включително Великата китайска стена, теракотената армия в Сиан и резерват за панди. В резервата тя имаше привилегията да нахрани пандите с ябълки въпреки забранителната табела, която висеше наблизо, което възмути наблюдателите. Мишел Обама игра тенис на маса с китайски студенти и взе урок по калиграфия от изявени майстори.

Посещението й имаше за цел да разсее недоверието в отношенията между двете държави. По време на престоя си тя нe засегна многобройните спорове между тях, а говори за обмен в областта на образованието и подчерта благосклонността на САЩ към китайския народ. Американската първа дама каза пред китайски преподаватели, студенти и родители, че не би се издигнала до там, където е сега, ако родителите й не са я накарали да получи добро образование.

Днес американска дама обядва в тибетски ресторант, където си поръча пай с месо от як, варени ребра от як, ечемичен хляб и чай с мас от як. Изборът на това заведение беше свързан с "интереса, който г-жа Обама проявява към правата на етническите малцинства в Китай", обясниха от антуража й. В провинция Съчуан, чиято столица е Чънду, има значително присъствие на представители на тибетското малцинство.

Това не бе съвсем еднозначно прието в страната. Китай критикува Белия дом за това, че подкрепя тибетския духовен водач в изгнание Далай лама. Според интернет потребители това поведение на първата дама отправя политическо послание. "Това беше направено, за да го видят китайците, а също да го види Конгресът на САЩ", пишат те.

Вижте снимки >>