Жените припадат по него, а мъжете завиждат на самоувереността му.

Легендарният певец и актьор Франк Синатра, който почина през 1998 г. на 82-годишна възраст, се прочува във време, в което е обичайно да се пали цигара на сцената, както и в публиката, и да са налични предполагаеми връзки с мафията. Време, в което гласът на певеца е от по-голямо значение, отколкото танцовите му движения.

Синатра напълно се вписва в златната ера на Холивуд. Сред многото интересни аспекти от живота му един по-малко известен факт е, че името му се свързва с падането на комунистическите правителства в Източна Европа в края на 80-те години на миналия век. Доктрината "Синатра" е термин, с който се нарича новият външнополитически курс, обявен от Съветския съюз през есента на 1989 г., и характеризиращ отказа на СССР да запази на всяка цена влиянието си над страните от социалистическия блок.

"Знаете Франк Синатра и песента му "I Did It My Way" ("Направих го по моя начин"). Сега Полша и Унгария го правят по техния начин", казва говорителят на Кремъл Генадий Герасимов.

Песента "I Did It My Way" дори не е сред най-големите хитове на Синатра, продал над 150 милиона копия от албумите си през своята кариера, започнала през 40-те години и продължила до 90-те години на миналия век.

Стартът му в живота обаче не е лек. При раждането му се налага лекарите да използват форцепс, причинявайки спукване на тъпанчето и белези, които остават видими по лицето му през целия му живот. В ранните си години Франк е слабо и свадливо дете. Гонен е от училище. Нищо не подсказва, че съвсем скоро той ще се превърне във вокална сензация и глобален сърцеразбивач.

В младежките си години Синатра работи като пеещ келнер за 15 долара седмично. Първите му записи отбелязват слаби продажби. Успехът идва, след като Франк Синатра започва да се изявява на сцена. Хиляди тийнейджъри го боготворят. След първия от двата му концерта в Ню Йорк през 1944 г., момичетата в публиката просто отказват да си тръгнат. Когато девойките пристигат за второто шоу на "Франки", градът става свидетел на нещо, което остава в историята като Бунтовете в Деня на Колумб.

Каква е тайната на този човек от италианско-американски произход, който не е нито толкова привлекателен като Дийн Мартин, нито толкова харизматичен като Сами Дейвис младши - двама от неговите близки приятели и съвременници? Синатра притежава кадифен глас, който постоянно усъвършенства, и никога не си позволява да мисли, че е станал твърде добър, за да спре да се учи. Самоусъвършенстването му продължава през целия му живот. Останалото свършва пронизващият му син поглед.

Кариерата на Франк Синатра също има своите върхове и спадове. След истерията "Франки" популярността му намалява, пишат ДПА. През 50-те години на миналия век младите хора искат да слушат новото рокендрол звучене, което не допада на Синатра.

Той остава верен на джаза и започва да се снима в киното. За изпълнението си в "Оттук до вечността" Франк Синатра печели "Оскар" за Актьор в поддържаща роля. Наградата му дава старт на дълга кариера в Холивуд, въпреки че ролите му, макар винаги доходоносни, стават все по-еднообразни, допълват от БТА.

След това идва Лас Вегас. Развлеченията и казината започват с Франк Синатра. Начинът му на живот и музиката му сякаш са създадени за пустинния оазис с целия му неонов блясък и криминална тъмна страна. Синатра винаги е отричал приписваните му връзки с мафията. Но не може да опровергае, че е играл покер или голф с някои от най-прочутите гангстери по онова време, или че е пил уиски в компанията им и е инвестирал заедно с тях в казина. Франк Синатра лесно може да бъде разпознат като прототип на персонажа Джони Фонтейн в романа "Кръстникът" на Марио Пузо. "Дебелото" досие на Синатра във ФБР съдържа заплахи за убийство срещу него, прочутите му романтични афери и подробности за отвличането на сина му през 1963 г. Всичко това струва на шоумена някои от политическите му връзки, първоначално с демократите.

Кланът Кенеди с удоволствие влиза в звездната орбита на Синатра, но след като слуховете за връзките му с мафията се раздуват, се отдръпва от него. По-късно Франк Синатра се сдружава с републиканеца Роналд Рейгън, откривайки в актьора, станал президент, много аспекти от собствената си личност - успеваемост, усилена работа, перфекционизъм.

Не на последно място в живота на Франк Синатра са жените. Той има зад гърба си четири брака, завършили с горчивина. Романтичните му афери могат да напълнят книги. След кратка връзка с него актрисата Марлене Дитрих казва: "Франк Синатра е "Мерцедес-Бенц" сред мъжете".