Иванко стана популярна след участието си в телевизионното предаване "Америка търси талант".

От комитета по инаугурацията на Доналд Тръмп казаха, че тя е "вдъхновяващ символ за Америка". Самата Джаки сподели, че за нея "ще бъде огромна част да участва в церемонията", пише БТА.

При встъпването в длъжност на президента Барак Обама през 2013 г. химна изпълни певицата Бионсе.

Церемонията за встъпване в длъжност на новия президент на САЩ Доналд Тръмп ще се състои на 20 януари 2017 г. на Капитолийския хълм във Вашингтон. Там вече издигат специална трибуна, където Тръмп ще положи клетва в качеството си на президент на САЩ.

По традиция платформата за церемониите се строи "от нулата" за всеки президент. За тазгодишния тя ще бъде с площ 929 кв.м - точно колкото беше и за президента Джордж Буш на 20 януари 2005 г. Върху нея ще се разположат участниците в тържественото събитие и над 1600 гости.

Традицията възниква през 1933 г. при президента Франклин Рузвелт. След това предаващият поста Барак Обама ще придружи новоизбрания президент до Капитолия за церемонията по полагане на клетва, където тя се провежда от 1801 година. После новият президент ще изнесе реч. След приключване на церемонията по даването на клетва бившият президент напуска Капитолийския хълм. Строява се почетен караул.

През 1977 г. при Джералд Форд се заражда традицията президентът с изтекли правомощия да напуска хълма с вертолет, ако времето позволява. Встъпилите в длъжност президент и вицепрезидент се връщат в сградата на Конгреса, където се дава тържествен обяд в тяхна чест.

По-рано предаващият поста на президент и съпругата му организирали прием за новия президент в Белия дом, а традицията да се провежда в Капитолия се заражда през 1953 г. при Дуайт Айзенхауер, когато менюто включвало пиле в сметанов сос, запечена шунка и картофено пюре. В днешно време менюто за тържествения обяд е съставено от характерни за родния щат на новоизбрания президент блюда.

След приключване на обяда президентът и вицепрезидентът оглавяват тържествена процесия по Пенсилвания авеню от сградата на Конгреса до Белия дом.

Денят завършва с традиционните вашингтонски балове. Техният брой е различен през годините: през 1949 г. при Хари Труман той е един, при Дуайт Айзенхауер са два, при Бил Клинтън - 14, а при Барак Обама - 10.