По повод смъртта на Хю Хефнър, починал на 91-годишна възраст, Ройтерс и Асошиейтед прес предлагат няколко интересни факта за основателя на "Плейбой":

Вижте как живя Хю >>

Хефнър създава списание "Плейбой" през 1953 г. благодарение на сума от 600 долара, срещу която залага мебелите си, и 8000 долара, събрани от членове на семейството му.

Създателят на "Плейбой" използва страниците на списанието, за да пише напоителни статии срещу цензурата, да споделя задълбочени интелектуални разсъждения и да промотира един по-свободомислещ начин на живот. Сп. "Тайм" го нарича "пророк на поп хедонизма"

Хю Хефнър е определян и като "свръхсексуализиран Питър Пан". Създателят на "Плейбой" е известен с харема си от блондинки - понякога до седем едновременно, които обитават едноименното му имение. Хефнър е казвал, че през леглото му са минали над хиляда жени, както и че благодарение на хапчето виагра е останал активен сексуално и след навършването на 80-годишна възраст. "Никога няма да порасна", заявява той в интервю за Си Ен Ен, когато е на 82 години.

През 1985 г. прекарва инсулт, в резултат на който известно време остава частично парализиран и неспособен да говори. Впоследствие Хефнър се възстановява напълно.

Говори се, че Хефнър е пиел до 36 бутилки "Пепси" на ден.

"Никога не съм гледал на "Плейбой" като на секс списание. Винаги съм го възприемал като лайфстайл издание, в което сексът е важен компонент", казва Хю Хефнър в интервю за Си Ен Ен през 2002 г.

Създателят на сп. "Плейбой" навремето заявява, че сексът е "главен мотивиращ фактор в хода на човешката история". Това схващане му служи като бизнес модел, допринесъл изданието му да процъфти по времето на сексуалната революция.

През целия си живот Хю Хефнър е бил страстен почитател на киното, наричайки филмите "другото ми семейство". Всяка седмица той е организирал прожекции на филмови класики и нови продукции в имението си. Всяка година на рождения си ден на 9 април Хефнър приканва гостите си да се обличат в стила на 40-те години и им прожектира любимия си филм - "Казабланка".

Хю Хефнър дълго се е надявал животът му да бъде претворен в биографичен филм. През 2011 г. дори помага за написването на сценарий за такъв.

Хефнър е плейбой още преди да създаде списание "Плейбой". Манията му по зайчетата започва още в детските му години от одеалце със заешки фигурки. Години по-късно реален подвид заек, включен в списъка със застрашени животни, е кръстен на негово име: Sylvilagus palustris hefneri.

Хю е едва 9-годишен, когато се захваща с издателски бизнес - публикува квартален вестник и го продава по едно пени бройката. Голяма част от времето му преминава в писане и рисуване.

Глобалният път на сп. "Плейбой" тръгва от кухнята на Хефнър в Чикаго. Първият брой дори няма дата, защото Хю се съмнява, че ще има втори.

Името на Хю Хефнър фигурира в Книгата на рекордите на Гинес с най-голямата частна скрапбук колекция.