Получилото широк отзвук дело на Меган Маркъл срещу британска издателска група за накърняване на неприкосновеността и авторските ѝ права се завръща в съда във Лондон днес, като е възможно броени дни да делят херцогинята на Съсекс от спечелването му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Меган, която заедно със съпруга си принц Хари води публична война с някои медии, съди издателите на "Мейл он сънди", "Дейли мейл" и "МейлОнлайн".

Бившата телевизионна актриса от САЩ твърди, че издателите от "Асошиейтед нюзпейпърс" са накърнили неприкосновеността на личния ѝ живот и са нарушили правата ѝ за защита на данните и авторските ѝ права, като са публикували откъси от писмо до отчуждения ѝ баща Томас Маркъл, датиращо от август 2018 г.

Съдия Марк Уорби уважи отправеното по-рано искане на Меган Маркъл за отлагане на процеса. Правният екип на херцогинята на Съсекс поиска вместо това "съкратено съдебно решение", което според закона позволява делото да бъде разрешено без същински съдебен процес.

Ако след двудневното разглеждане на искането съдия Уорби се произнесе в полза на Меган Маркъл, случаят ще приключи без право на обжалване.

Ако загуби, херцогинята на Съсекс ще отиде на процес по-късно през годината, което потенциално ще принуди нея и отчуждения ѝ баща да се изправят един срещу друг в съда, за да дадат показания.

Уорби се произнесе срещу кралската особа на предварителното изслушване миналата година, зачерквайки елементи от иска.

Меган Маркъл твърди, че репортерите са действали "нечестно и недобросъвестно" и "умишлено са разровили и разпалили конфликт" между нея и баща ѝ. Според херцогинята на Съсекс те имат "очевиден дневен ред за публикуване на натрапчиви или обидни истории", които "имат за цел да я изобразят във фалшива и нанасяща вреда светлина".

"Асошиейтед нюзпейпърс" на свой ред твърдят, че Меган Маркъл е искала да използва въпросното писмо "като част от медийна стратегия", както и че е разкрила подробности около него на авторите на биографичната книга "Да намериш свободата", за да представят нейната версия за събитията в по-благоприятна светлина.

Снимка: Getty Images

Меган Маркъл и принц Хари отричат, че имат участие в публикуването на книгата.

Херцозите на Съсекс понастоящем живеят със сина си Арчи в САЩ, където учредиха благотворителна фондация.