Изключително рядък портрет на принцеса Даяна е изложен в Лондон, предаде "People".

Маслената картина, озаглавена "Даяна, принцесата на Уелс" е дело на художника Нелсън Шанкс, който я създава през 1994 г. - три години преди трагичната смърт на Даяна в Париж. Платното е представено в галерията на "Philip Mold & Company" в британската столица.

В произведението на изкуството принцесата е изобразена облечена в зелена кадифена рокля на Катрин Уокър, която носеше на прочутата си снимка за списание "Vanity Fair" от 1997 г.

Необичайно за кралски портрет, художникът улавя принцесата, гледаща замислено надолу към пода, с една обеца, придаваща искрица светлина.

Нарисувана през 1994 г., картината с право може да бъде описана като най-въздействащия рисуван портрет на "Принцесата на народа".

Тя подготвителна работа за по-късен официален портрет, който краси "Алтроп хаус".

Работата по платното е била в критичен момент от личния живот на Даяна. С художника са имали 30 сесии, общо 35 часа в лондонското ателие на Нелсън Шанкс, което се превръща за нея в място за утеха. 

Даяна става близка приятелка както с художника, така и със съпругата му Леона и по-късно споделя в писмо до Нелсън и Леона, че "Идването в студиото е сигурно убежище, толкова пълно с любов и подкрепа". 

Роклята от зелено копринено кадифе с копчета, носена за фотосесията на Даяна за "Vanity Fair" с Марио Тестино през 1997

Снимка: Getty Images

Нелсън улавя поразително честното изражение на Даяна, самата й същност на фона на нейната аура на знаменитост, облечена в рокля с деколте на Катрин Уокър. 

Embed from Getty Images

Първоначално портретът беше изложен в дома на двореца Кенсингтън, където Даяна живееше със синовете си Уилям и Хари, преди по-късно да бъде преместено в семейното й имение в "Алторп Хаус" в Нортхемптъншър, на 75 мили северно от Лондон.

През януари портретът беше продаден за повече от 10 пъти над планираната продажна цена, достигайки цена от 201 600 долара на престижната лондонска аукционна къща Sotheby's.