"Тя живя пълноценен живот и бе любимка на семейството, приятелите и милионите читатели, които радваше над четири десетилетия. Винаги ще остане жива чрез героите си", съобщи семейството й.

Родената в Лондон Колинс е продала над 500 милиона копия на книгите си в 40 страни. Има 30 бестселъра според класацията на "New York Times". Някои от най-известните й романи са "Холивудски съпруги", "Смъртоносна съблазън", "Лъки" и "Лейди бос". Oсем от романите й са адаптирани за екрана като филми или телевизионни сериали.

На 15-годишна възраст Джаки е изключена от училище и заедно с голямата си сестра - актрисата Джоан Колинс, отиват в Холивуд, САЩ. Джаки започва кариера на актриса във второстепенни филми, но остава в сянката на сестра си. През 1959 г. сменя името си на "Лин Къртис" за две години.

През 1959 г. Джаки се връща в Лондон и се омъжва за бизнесмена Уолъс Остин. Той се оказва зависим от хазарата и дрогата и тя го напуска известно време след раждането на дъщеря им Трейси (1961 г.). Развеждат се през 1963 г., а тя се връща в Холивуд.

Джаки продължава своята филмова кариера до 1965 г. През 1966 г. се омъжва за Оскар Лерман, собственик на нощен клуб. Живеят заедно до смъртта му през  1992 г. Имат две дъщери – Тифани (1967 г.) и Рори (1969 г.). Съпругът й я насърчава да започне да пише книги въз основа на опита й в холивудския хайлайф.

Първата й книга е романът "Светът е пълен с женени мъже"
, публикувана през 1968 г. Тя е забранена в Австралия и ЮАР и именно скандалът около това произведение помага на писателката да увеличи продажбите му в САЩ и Великобритания, пише БГНЕС.

През 2013 г. кралица Елизабет II награди писателката с Ордена на Британската империя.