Били Айлиш, която се превърна в сензация преди две години, издаде втория си албум - "Happier Than Ever" в края на миналата седмица.

Заглавието - "По-щастлива от всякога" е подвеждащо. В албума почти няма безгрижна песен. Певицата продължава любимите си теми - колко е неразбрана и колко трудно се справя с живота, които допадат много на младите ѝ фенове. На 19 години обаче тя вече е по-разумна и текстовете ѝ са по-задълбочени. Още първото парче в албума е за съзряването - "Getting Older".

Тавата "Happier Than Ever" е в ретро стил, с характерния за певицата шепот. Изпълнителката преминава от фънк през боса нова, софт рок, хавайски ритми, електро и класически поп. В повечето от 16-те песни настроението се сменя по средата.

"Исках да създам нещо трайно, не само що се отнася до това какво мислят хората, а трайно за мен самата", каза певицата преди излизането на албума пред видео канала Vivo. "Надявам се най-много, когато хората чуят какво казвам, да си помислят: "Господи, и аз се чувствам така. Не знаех, че се чувствам така, но сега вече знам". Според нея това може да промени живота на почитателите ѝ към добро. Тя посочи като свои вдъхновители Джули Ландън, Франк Синатра, Пеги Лий.

Любимата песен на Айлиш от новия ѝ албум е "Your Power", призна тя пред сп. "Rolling Stone". Това е акустична балада за травмите от насилието и дисбаланса в една връзка.

Рецензиите за втория ѝ албум са много добри. Повечето критици ѝ дават четири от пет звезди и го хвалят като предизвикателен. Алексис Петридис от в. "The Guardian" го нарича "универсално велик". Ел Хънт от "New Musical Express" го оценява с пет звезди и подчертава, че "Happier Than Ever" утвърждава Били Айлиш като "един от най-значимите поп изпълнители на нейното поколение". Уил Ходкинсън от "Times" пише, че албумът "постига целта си заради автентичността си и замечтаното настроение, което опиянява".

Били Айлиш издаде дебютния си албум "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" през март 2019 г., припомня БТА. Той и сингълът "Bad Guy" от него ѝ донесоха пет награди "Грами" през 2020 г. Певицата спечели "голямата четворка", което не се беше случвало от 1981 г. - за песен, запис, албум на годината, най-добър нов изпълнител. Към тях добави и "Грами" за най-добър поп вокален албум.

Първия си сингъл "Ocean Eyes" Били Айлиш записва, когато е само на 13 години. Повечето ѝ песни са създадени в съавторство с нейния брат Финиъс, който е техен продуцент. Те са минималистични - без сложни ефекти. Феновете им обичат да казват, че са записани в спалнята или в задния двор.