Преди 63 години, на 16 януари проплаква за първи път на бял свят, един глас, който по-късно ще наричаме кадифен - в семейството на нигериеца Адебиси Аду и британката Ан Хейс се ражда момиченце, което днес всички познаваме като Шаде - тази толкова фина, излъчваща мистериозност соул дива.

Тя ще възпее онази категория алфа мъжкари, чаровници, свикнали да обират всичко най-хубаво, защото са уверени, забавни и няма кой да ги надскочи - казват им Smooth operator. 

Embed from Getty Images

Хелън Фолашаде Аду се ражда в Ибадан, но когато е на 4 годинки родителите й се разделят и майка им се връща във Великобритания с нея и брат й Бенджамин. Англия става нейна родина. След години Шаде се превръща в една от най-успелите изпълнителки в историята, чието творчество оказва голямо влияние върху съвременната музика. Името й се произнася "Шах-дей" на нигерийски. Тя е позната със своята изтънчена смесица от соул, фънк, джаз и афро-кубински ритми. Дори на нея се приписва изобретяването на жанра нео-соул. Запазена марка са й конската опашка, обеците халки и червеното червило.

Снимка: Getty Images

На 17-годишна възраст Шаде започва да учи по тригодишна програма по мода и дизайн в Лондон. След като се дипломира, тя работи като дизайнер на мъжко облекло. Нейният път в музиката тръгва, когато тя се съгласява временно да заеме поста вокалист на фънк банда, създадена от нейни приятели. По-късно  пее с друга фънк група, но се разделя с нея, за да сформира формацията, която в крайна сметка носи собственото й име.

Критиката и публиката са очаровани от дебютния албум на 25-годишната Шаде през 1984 г. Двете от парчета - "Your Love Is King" и "Smooth Operator" носят на Шаде и нейните колеги награда "Грами" за най-добър нов изпълнител. Вторият й албум, "Promise" се радва на подобна популярност и е последван от световно турне. Албумът включва хитовата песен "The Sweetest Taboo", която остана в американските поп класации в продължение на шест месеца. През 1988 г. Шаде предприема второ световно турне, което съвпада с издаването на трети албум "Stronger than Pride".

След период от осем години, в които не издава албум, групата се събира отново през 1999 г. и пуска "Lovers Rock" през 2000 г. След това групата направи нова пауза без да продуцира музика още десет години до издаването на "Soldier of Love".

Шаде е продала 50 милиона записи по целия свят, почти половината от тях в САЩ, и е имала кариера, обхващаща четири десетилетия. През цялото време тя e далеч от светлината на прожекторите, избягвайки появите си в пресата, свързани с издаването на нов албум. Класирана на 66 място в най-великите жени на рок-н-рола на VH1.

Шаде дава рядко интервюта. "Когато вляза в студиото, срамът ми изчезва, правя записа и това е всичко, което давам", каза тя пред американските медии преди време.

Днес Шаде живее усамотено западно от Лондон. Когато не е на турнета и концерти, се занимава с градината си и оставя феновете да я снимат, когато ходи до супермаркета.

Embed from Getty Images