Британският принц Уилям обяви първите 15 финалисти на глобалната екологична награда "Earthshot", чиято цел е да открие нови идеи и технологии за справяне с климатичните промени, замърсяването на въздуха и други водещи предизвикателства пред планетата.

Сред финалистите са 14-годишен ученик, който предлага слънчевата енергия да замени въглищата при захранването на крайпътните обекти за гладене в Индия, сухоземна коралова ферма на Бахамските острови за възстановяване на загиващите коралови рифове, проект от Конго за защита на горилите и кенийско предприятие, което превръща органични отпадъци в торове за земеделците.

През следващия месец измежду финалистите ще бъдат избрани петима победители, всеки от които ще получи грант от един милион британски лири. Освен това 14 глобални компании, сред които "Microsoft", "Ikea", "Walmart", са приели да подкрепят и приложат идеите на финалистите.

Принц Уилям обяви наградата през октомври миналата година, пише БТА. Той и естествоизпитателят Дейвид Атънбъро са двигатели на проекта.

Във видеозапис, записан предварително, за да обяви финалистите, аристократът каза, че тази година били получени 700 номинации и че амбицията и качеството им "трябва да ни изпълват с оптимизъм и надежда, че целите ни в това решително десетилетие са постижими".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos