Шакира даде първото си интервю след всички проблеми, които я наобиколиха през последните месеци и които със сигурност не са малко.

Певицата, която стана известна през 2010 г., след като написа песента за Световното първенство по футбол, трябва да се справи със скорошната раздяла с футболиста Жерар Пике, да определи попечителството над двамата им сина и да намери решение на обвинението, повдигнато срещу нея от испанския прокуратурата за предполагаемо укриване на данъци.

Въпреки че всичко това предстои да бъде преодолявано в бъдеще, изпълнителката не иска да губи фокуса над работата си и вече подготвя първия си албум след 5 години пауза и след няколко много успешни сингъла.

Колумбийската певица нарече момента, в който се намира, "най-мрачният си час". 

Шакира и Жерар Пике бяха заедно 11 години, имат двама сина - 9-годишния Милан и 7-годишния Саша.

Снимка: Getty Images

"Мисля, че музиката е моят спасителен сал", казва тя пред "ELLE", където разкрива подробности за живота и е на корица на октомврийския брой. "Имало е дни, в които е трябвало да събирам парчетата от себе си от пода. И единственият начин да направя това, беше чрез музиката. Да се хвана за това, че съм майка и децата ми зависят от мен". Тя сподели, че й е трудно още да говори за раздялата с Пике, тъй като е прясна и все още преминава през това. 

Снимка: Getty Images

"Трудно беше не само за мен, но и за децата ми. Невероятно трудно. Имам папараци, които къмпингуват навън, пред къщата ми, 24/7. И няма място, където да мога да се скрия от тях с децата си, с изключение на собствената ми къща. Знаете ли, не можем да се разхождаме в парка като обикновено семейство или да отидем за сладолед, или да правим каквото и да било, без папараците да ни следят. Опитах се да ги предпазя от слуховете, но те чуват разни неща от съучениците си в училище. 

Исках да скрия ситуацията от тях, доколкото е възможно. Тя е много тъжна за две деца, които се опитват да преживеят раздялата на родителите си. И понякога просто ми се струва, че всичко това е лош сън и в един момент ще се събудя. Но не, истинско е. И това, което също е истинско, е разочарованието, което изпитвам, когато видя нещо толкова свято и специално, колкото си мислех, че връзката ми с бащата на децата ми е превърната в нещо вулгаризирано и обезценено от медиите. И всичко това, докато баща ми беше в реанимация, а аз се борих с различни проблеми.

Снимка: Getty Images

Както вече казах, това е може би най-мрачният час в живота ми. Но тогава се сещам за всички онези жени по света, които преминават през трудни времена, ситуации толкова лоши, колкото моите, или трудни като моите, или по-лоши. За жени като мен, които вярват в семейните ценности, които са мечтали да имат едно семейство за цял живот, да видят, че тази мечта е разбита на парчета, е едно от най-болезнените неща, през които човек може да премине. Но мисля, че жените сме издръжливи. Тази устойчивост ни е вродена. 

Снимка: Getty Images

Един от нас двамата с Жерар трябваше да пожертва нещо. Или той да прекрати договора си с "Барселона" и да се премести с мен в САЩ, където се развива моята кариера, или аз трябваше да живея в Испания. Така че един от двамата трябваше да положи това усилие и да направи тази жертва. И аз го направих. Оставих кариерата си на заден план и се преместих в Испания, за да го подкрепям, за да може да играе футбол и да печели титли. И това беше жертва за любовта", каза Шакира. 

Тя се защити от обвинения в данъчни измами от испанските власти.

"Трябва да се боря за това, в което вярвам, защото това са фалшиви обвинения. Първо, по това време изобщо не съм прекарвала 183 дни в годината. Бях заета с професионалните си ангажименти по света. Второ, аз платих всичко, което твърдяха, че дължа, дори преди да заведат дело. Така че от днес им дължа нула".

"И накрая, бях посъветван от една от четирите най-големи данъчно специализирани фирми в света, "PricewaterhouseCoopers", така че бях уверена, че правя нещата правилно и прозрачно от първия ден, добавя певицата.