Производителят на спортни стоки Nike получи съдебно решение срещу компания в Бруклин за временно спиране на продажбите на "сатанинските маратонки", създадени в сътрудничество с рапъра Lil Nas X, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Маратонките са с логото на спортната марка и са променена версия на модела "Еър макс 97", като съдържат капка човешка кръв в подметките. По тях има някои знаци, свързани със Сатаната и препратка към част от Библията за неговото прогонване от Рая. Ексклузивната серия е от 666 чифта, число, също свързвано с дявола.

Компанията Ем Ес Си Ейч Еф (MSCHF) обясни преди, че това не са обикновени маратонки, а "произведения на изкуството със собствен номер". Lil Nas X, който стана известен с песента "Old Town Road", трябваше да избере купувачите на маратонките, струващи по 1018 долара.

Когато Nike подаде иска в понеделник, адвокати на компанията Ем Ес Си Ейч Еф казаха, че временната ограничителна заповед не е необходима, тъй като почти всички маратонки са продадени.

Lil Nas X не е ответник по делото. Миналия месец той пусна видео на тема дявола към песента си "Montero (Call Me By Your Name)".