"Необходим ни е един нов (Чарли) Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо" пред войната в Украйна", заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, което отправи при откриването на 75-ото издание на международния филмов фестивал в Кан, предаде Франс прес.

"Ние ще продължим да се бием, нямаме друг избор. . . Убеден съм, че "диктаторът ще загуби", каза Зеленски пред световния кино елит, събрал се във френския град на Ривиерата.

Снимка: Getty Images

Той имаше предвид руския президент Владимир Путин и филма на Чарли Чаплин "Великият диктатор". Зеленски на няколко пъти спомена името на легендарния комик.

Видео обръщението на украинския президент в първия момент предизвика изненада в залата, след което публиката избухна в овации, констатира журналистка от АФП. В близо 10-минутното си изказване Зеленски осъди войната, която Русия води в Украйна, и призова кино дейците да не бъдат мълчаливи. 

"Ще си мълчи ли киното или ще говори за войната?", попита украинският президент. "Необходим ни е един нов Чаплин, за да ни докаже днес, че киното не е нямо! Омразата ще изчезне, диктаторите ще умрат", подчерта Зеленски. 

Снимка: Getty Images