Романът излезе на френския книжен пазар на 7 януари. Издаването му съвпадна с кървавото нападение срещу сатиричния в. "Шарли ебдо", в резултат на което загинаха 12 души. "Шарли ебдо" посвети последната си корица на Мишел Уелбек и на "Подчинение".

В романа "Подчинение" - политическа антиутопия, във Франция през 2022 година радикален мюсюлманин става президент, печелейки на изборите срещу Марин льо Пен. Още преди книгата да бъде издадена, тя предизвика разгорещени дискусии в обществото, а авторът на романа бе обвинен в разпалване на ислямофобия, припомнят от БТА. Уелбек отхвърли обвиненията >>

Произведението си определя като реалистично видение за възможното бъдеще, а не като провокация.

Президентът на Франция Франсоа Оланд преди време бе заявил, че ще прочете романа на Уелбек, подчертавайки, че трябва да се спазва свободата на словото.

Мишел Уелбек е роден през 1958 г. Той е един от най-превежданите и четени френски писатели в света. Автор е на провокативни романи като "По-широко поле за борбата", "Елементарните частици", "Платформата", "Възможност за остров". През 2010 г. е удостоен с наградата "Гонкур" за романа "Карта и територия".