Една от основните цели на Фондация „Стоян Камбарев” е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци, чрез ежегодно връчване на награда „Стоян Камбарев” за „полет” в изкуството, като наградата се състои от бронзова статуетка на Кольо Карамфилов, парична премия в размер на 3000 лв. и почетна грамота.

Членовете на Фондацията са 20 от най-утвърдените и  ярки  представители на българската култура. Председател на УС е актрисата Деси Тенекеджиева. Тази година учредителите решиха да номинират 5 много млади, талантливи и все още медийно неналожени творци, но направили своите първи смели и забележими стъпки. Ето и номинираните:

Василена Радева
– театрален режисьор. Отличена е за нейния спектакъл  „Нордост – приказка за разрушението” в Младежкия театър, за безкомпромисният и талант и социалната и човешка ангажираност на театъра, който е избрала да прави.

Калоян Илиев - Кокимото е един от най-забележителните млади имена в съвременното ни  изобразително изкуство. Творец с неподражаем личен почерк, той успява да докосне така трудно достижимите европейски стандарти в изкуството.

Елена Димитрова – актриса,  за ролите и на Хермина и Пердита в "Зимна приказка" на театрална работилница „Сфумато”, показващи едновременно крехкост и сила, дълбочина и мъдрост.

Най-младите от номинираните са все още ученици.

Теа Денолюбова е едва на 17 години и учи в английската гимназия в град Варна. Тя е забелязана заради прекрасната си нежна, чувствителна  и искрена поезия в дебютната си стихосбирка  „Сложи ме на пауза”.

18-годишният Юлиан Спасов е  ученик във Френската гимназия в София. Той е автор, режисьор и продуцент на пълнометражният филм „Тийн дей” - категорична заявка за сериозно бъдеще в киното. Многофункционален и обещаващ кино талант.

Вижте снимки на номинираните >>
            
Миналата година  Голямата Награда на името на култовия и емблематичен театрален  режисьор на 90-те Стоян Камбарев, бе присъдена на кино режисьора Камен Калев за филма му „Източни пиеси”. Вижте видео >>

Водещи на Церемонията ще бъдат обичаната от всички голяма наша актриса Татяна Лолова и топ журналистът на Дарик радио Драго Симеонов. В концерта участие ще вземат едни от най-големите звезди на музикалната ни сцена.

DIR.bg e официален медиен партньор на церемонията.