Като основен медиен партньор на събитието, през тази седмица Dir.bg  всеки ден ще ви представя по един от петимата номинирани.

Теа Денолюбова е най-младата от всички и е едва на 17 години. Ученичка е в английската гимназия в град Варна. Тя е забелязана от членовете на Фондация „Стоян Камбарев” заради прекрасната си нежна, чувствителна  и искрена поезия в дебютната си стихосбирка „Сложи ме на пауза”. Теа се занимава и с художествена фотография.

Като истинска варненка, е силно зависима от морето, фара, вятъра... Някои сравняват поетичния талант на Теа Денолюбова с този на Петя Дубарова и не случайно един от най-ценните и успехи е първата награда на Националния конкурс "Петя Дубарова".

Преди 7 години младата поетеса губи баща си и този трагичен момент, като че ли отключва силната и творческа енергия, която излива върху белия лист. Ето какво споделя Теа:

Пиша за глупави пристанища, бели ризи, къщи с капаци, въздух на квадратчета и си пея "Can't let you go".  Пиша, когато не мога да се преодолея. Когато прозорците са прекалено плътно затворени и никой не ме чува. Смело мога да твърдя, че писането ми спаси живота... В "Сложи ме на пауза" "заключих" всички моменти, в които съм била толкова щастлива, че съм стояла с дистанционно в ръка и съм ги спирала, за да траят по-дълго, за да ги запомня. И когато се замисля за всичко преживяно, за всичко изстрадано, за всички безумно тъжни моменти, които са ме предизвикали, (защото съм на мнение, че на всеки човек му трябва нищожно количество злочестина, за да създава), се питам, има ли нещо по-хубаво от това да бъдеш оценен? Някой да обърне внимание на всичко онова, което стои зад създаденото от теб. Някой да се пита какво ти е коствало. Да те хване за ръка и да ти каже, че написаното от теб в 2 сутринта му е харесало. Че може да ми изтърпи пеенето само ако му попиша малко. And I can't let you go…

Освен Теа Денолюбова, за престижната награда, oснована на името на култовия режисьор на 90-те Стоян Камбарев, са номинирани още театралния режисьор Василена Радева, художникът Калоян Илиев-Кокимото, актрисата Елена Димитрова и 12-то класникът Юлиян Спасов заради първия му пълнометражен филм.

Вижте видео визитка на Теа Денолюбова, специално направена за Церемонията >>