В събитието ще участват едни от най-големите ни музикални и театрални звезди. Като основен медиен партньор на събитието, през тази седмица Dir.bg всеки ден ви представя по един от петимата номинирани.

Младата актриса Елена Димитрова е забелязана от членовете на фондация „Стоян Камбарев” за талантливото си превъплащение в ролите на Хермина и Пердита в "Зимна приказка" на Театрална работилница „Сфумато”. Актрисата показва едновременно крехкост и сила, дълбочина и мъдрост.

Още като съвсем малка, Елена импровизирано „води” цели телевизионни предавания (най-често в банята), в които освен водеща „играе” ролите на гостите и на зрителите, които се обаждат по телефона. Интересът на Елена към театъра се появява, когато е около 14-годишна. Тогава започва целенасочено да следи най-интересните заглавия на софийска сцена. Силен отпечатък в съзнанието и остава за винаги последният спектакъл на Стоян Камбарев „Три сестри”. Ето какво споделя Елена за първата си среща с ТР "Сфумато" - театърът, в които основно репетира и играе сега.

Един приятел ме "открехна", че въобще има такова място в София. Друга планета. С друга атмосфера. Другаде си. После редовно започнах да ходя там като ученичка и по-късно в НАТФИЗ вече знаех какво ми се прави, имах някаква посока, много близка до това, което се правеше в "Сфумато". Срещата ми с Иван Добчев и Грети Младенова е много важна за мен. Научих страшно много от тях, най-важното мисля е, че разбрах какво е да "влизаш”, тотално, на 100 процента в нещата, да не те е страх от скока в празното. Разбрах какво е силата на усещането, че ти си „там”, че ти се случва нещо наистина, а не го играеш.

"Зимна приказка" беше много „бял” процес. "Бял" в смисъла на чист, на честен. Може би заради сплотения екип и заради огромното търпение на Грети ненатрапчиво да ни води към това, което трябва да се случи. Разговорите с д-р Николай Михайлов за персонажите, за греха и прошката, за това, че трябва да има начин да се спре веригата на злото, и това е само ако простиш, мисля че бяха много ценни за нас, имам чувството че бяхме по-леки след това, по-внимателни един към друг. Напоследък се опитвам да пиша, много неща ми минават през главата, може би времето е такова. Писането ми помага да се”чуя”.

Обичам да карам колело и да слушам музика, да ходя по улиците и да гледам хората. Обичам много приятелите си, Пирин, Варвара и Камен бряг, палатките и спането под открито небе, ”Рейдиохед”, Т.С Елиът, А.П Чехов, Ингмар Бергман, Ларс фон Триер, изгревите и залезите и когато хората се разбират и чуват. Много си мечтая за представление в не-театрално пространство с „извънземна”  атмосфера


Освен Елена Димитрова, за престижната награда, oснована на името на култовия режисьор Стоян Камбарев, са номинирани още театралния режисьор Василена Радева,художникът Калоян Илиев-Кокимото, 17-годишната поетеса Теа Денолюбова и 12-то класникът Юлиян Спасов за дебютния му пълнометражен филм.

Вижте видео визитка на Елена Димитрова, специално направена за Церемонията >>