В най-престижния жанр, пълноформатна драма, "Еми" бе връчена на сериала "Момчетата от Медисън Авеню " на телевизия AMC. Той получава за четвърта поредна година това признание. Появил се по кабелната телевизия през юли 2007, той пренася зрителите в Ню Йорк от 60-те години и разширява непрекъснато зрителската си аудитория. През тази година сериалът имаше 19 различни номинации.

В жанра комедиен сериал победител е миналогодишният носител на наградата, филмът "Съвременното семейство" на ABC. Той представя живота на три американски семейства, едно от които е гей-двойка, осиновила дъщеря, припомнят от БГНЕС. В жанра минисериал предпочитанията бяха за "Абатство Даунтън", който разказва за живота в старо английско имение.

Вижте снимки >>


Режисьорът Мартин Скорсезе спечели "Еми" за продукцията си "Престъпна империя". Пилотният епизод на сериала, развиващ се през 30-те години на XX век, когато мафията управлява Атлантик сити, бе заснет и оформен от Скорсезе, който изяви желание да продължи да режисира. "Винаги съм мечтал да работя по проект, в който героите с времето могат да се развиват", заяви създателят на "Добри момчета" и "Разяреният бик". "Така човек може да направи богати сюжет и герои и съответно да постигне много повече. Това му дава повече възможности и много, много по-голяма свобода", каза още той.

Джим Парсънс от "Теория за Големия взрив" на Си Би Ес получи "Еми" за най-добър актьор в комедиен сериал. 38-годишният Парсънс успява за втори път с изпълнението си в ролята на физика Шелдън Купър. Това участие се оказа истински шанс за актьора, който вече получи "Еми" и "Златен глобус" за него през 2010.
Мелиса Маккарти от "Майк и Моли" също на Си Би Ес грабна приза за най-добра актриса в същата категория.

Наградата за режисьор на комедиен сериал получи Майкъл Спилър за "Съвременно семейство" на Ей Би Си.

За най-добра актриса в драма беше отличена Джулиана Маргулис за ролята й в "Добрата съпруга". "Еми" за най-добър драматичен актьор получи Кайл Чандлър, който играе треньора Ерик Тейлър във футболния сериал "Светлините на стадиона", допълва БТА.

Британската актриса Кейт Уинслет спечели на наградите "Еми в категорията за най-добра актриса за минисериала драма "Милдред Пиърс", предава АФП, цитирана от "Фокус". Носителката на "Оскар" играе в сериала разведена самотна майка, която отваря ресторант, за да оцелее по време на Голямата депресия. По-рано нейният колега в сериала Гай Пиърс спечели награда за най-добър поддържащ актьор.