Премиерата уважиха някои от най-популярните млади български актьори, сред които Радина Кърджилова и Деян Донков, Калин Врачански с приятелката му Силвия, както и, разбира се, екипът на филма - режисьорът Камен Калев, датският актьор Туре Линдхарт, Бойка Велкова, Милен Цветков, Любен Дилов – син и др.

Вижте снимки от премиерата >>

"Островът е една вечна метафора за границите, които можем да си поставим", каза режисьорът на най-новият български филм часове преди официалната му премиера.

"В началото концепцията за филма се основаваше на темата за любовта. До къде можем да стигнем с усещането си за обич и колко деструктивна може да бъде тя. Във времето тази драма ми ставаше все по-безинтересна. Фокусът ми се насочи към главния герой и освобождаването му от границите, които той сам си поставя. Тази трансформация ми беше по-интересна", разказа режисьорът.

Той определи филма си като историята на съвременния човек. "Не трябва да забравяме, че все още сме биологичен вид. Не всичко е печалба, човек трябва да се върне към сърцето си", обясни Калев. Според него това трябва да е основната цел на културата - "да задържи духа на хората жив, а не да се превръща в машина за пари. Филмите трябва да събуждат хората и да ги връщат обратно към живота".

Силно въздействащ е бил и сценарият и за главния персонаж във филма – Туре Линдхардт. "В началото, когато хванах сценария, не можех да го пусна много дълго време. Усетих нещо, бях шокиран и въодушевен от една чисто човешка тема – да излезеш от черупката и да се чувстваш свободен да бъдеш себе си. И това беше добре, защото когато имаш противоречиви чувства, знаеш, че трябва да приемеш ролята", сподели актьорът. От работата си с български актьори, той остава с много топли спомени. "Българите са хора, които работят здраво и не са претенциозни като американците", обясни Линдхардт.

"В години на сериозна финансова и икономическа криза бяха създадени филми, които спечелиха сериозни позиции в страната и чужбина. Възхищавам се на млади творци като вас, правителството ще продължава да полага усилия да облекчи работата ви" - заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си в Министерски съвет с режисьора на българския филм "Островът" Камен Калев. "Виждам много хъс и амбиция в работата на младите български творци. Това създава силна конкуренция в киносредите, от което печелят само зрителите", добави министър-председателят.